Sakko puree, mutta pelastuslaitoksella on edelleen liikaa turhia palohälytyksiä

Pelastuslaitokset ovat muutaman vuoden ajan perineet sakkoa turhista, automaattisten palohälyttimien aiheuttamista hälytystehtävissä. Päijät-Hämeessä erhemaksu on alkanut hiljalleen purra, mutta tehtävää riittää silti.

hälytysjärjestelmät
Paloauto valmiina.
Niko Rönkkö / Yle

Toissavuonna käyttöönotettu erhemaksu on alkanut hiljalleen vähentää palohälytyksiä Päijät-Hämeessä. Automaattisten palohälytyslaitteiden hälytyksistä johtuvia tehtäviä on vuosittain reilu 700, joista tällä hetkellä noin 75 prosenttia on turhia.

– Turhia hälytyksiä on edelleen liikaa, mutta erhemaksu sekä yhteydenpidon lisääminen yrityksiin näyttää hiljalleen purevan. Muutama vuosi sitten määrä oli yli 80 prosenttia, kertoo riskienhallintapäällikkö Juhani Naskali Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Väärä hälytys voi johtua laiteviasta tai huoltamattomista hälyttimistä.

– Sammutusjärjestelmä voi olla myös väärin säädetty tai esimerkiksi paloilmaisimien laatu on huono.

Reilun 500 euron erhemaksulla yrityksiä ja yhteisöjä on patisteltu varmistamaan automaattilaitteiden toimivuus.

– Summa on koko maan pienin, toteaa Naskali.

Päijät-Hämeessä on kaikkiaan 700 eri kohdetta, joissa on automaattiset palohälyttimet. Näistä noin puolet antaa vuosittain turhan hälytyksen, puolet toimii oikein.

Ongelmat ovat keskittyneet tiettyihin kohteisiin. Naskalin mukaan noin 30 kohdetta on sellaisia, joista tulee hälytyksiä usein.