Vanhustyön keskusliitto: Autokauppiaiden pitää kertoa ikääntyville, mitä hyötyä peruutuskamerasta on

Vanhustyön keskusliitto kannattaa Trafin ehdotusta, jonka mukaan ikääntyneet saisivat pitää ajo-oikeutensa pitempään, jos heillä on allaan turvallisempi auto. Toiminnanjohtaja Satu Helin muistuttaa, että jo lähivuosina mummot valtaavat tiet, mutta heille ei osata myydä turvallisia autoja.

Kotimaa
Mies tutkii autoa autokaupassa.
Yle

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin pitää hyvänä paitsi Trafin ikääntyneiden autoilijoiden ehdotusta, myös Trafin ehdotusta 16-vuotiaiden päästämisestä itsenäisesti harjoitteluluvalla rattiin.

Helinin mielestä ikääntyneet kyllä ostaisivat turvallisempia autoja, jos vain autoteollisuus ja autokauppiaat ymmärtäisivät paremmin ikääntyneet todellisina asiakkaina.

– Kauppiaiden kannattaa suunnata markkinointia ikääntyville ihmisille. Pitää kertoa, mitä hyötyä esimerkiksi peruutuskamerasta on. Osa on tietysti kiintynyt vanhaan autoonsa. Mutta ne, jotka ovat yhteiskunnassa hyvin mukana, niin kyllä vaihtavat myös autoa. Ikääntyneet ovat potentiaalisia ihmisiä uudistamaan tätä autokantaa.

Vikaa on Helinin mielestä autoissakin. Kaikki on piilossa vaikeiden valikkojen takana.

– Jo kelloajan muuttaminen on jumalattoman vaikeaa nykyään.

Tiet kuntoon, säännölliset lääkärintarkastukset ja turvallisemmat autot, niin ikääntynyt pärjää

Helinin aikoinaan tekemässä väitöskirjassa ikääntyneet kertoivat myös autoilustaan. Helinille selvisi, miten suuri tunnelataus autoiluun liittyy.

– Ajo-oikeus on tarpeen säilyttää pitkään. Se on monesti itsenäisyyden merkki ja miehelle myös miehisyyden merkki. Moni nainen, jonka mies oli jo kuollut, harmitteli, ettei aikoinaan hankkinut ajokorttia. Kyllä ihminen pääse parhaiten tuttavasuhteita hoitamaan, kun on oma auto.

Uusien autojen tekniikka auttaa ikääntynyttä. Hätäjarrujärjestelmät auttavat esimerkiksi tilanteissa, jossa jalan reaktiot ovat hidastuneet tai voimantuotto heikentynyt. Reaktiokyky heikkenee eri tavalla eri ihmisillä. Paljon ajavilla reaktiokyvyn on huomattu säilyvän parempana.

Kaikkein parhaiten ikääntyvät hyväksyvät Helinin kokemusten mukaan automaattivaihteiston. Jo pelkästään se on huomattava turvallisuusparannus.

– Pitää saada turvallisemmat autot ja teiden kehittäminen sen rinnalle. Siihen kun vielä lisätään asianmukainen terveystarkastus, jossa näön, kuulon ja reaktioiden lisäksi on hyvä ottaa esille myös, paljonko käyttää alkoholia, niin Trafin ehdotus on kannatettava. Se on vanhuuskulttuuria. Me olemme itse mummoja ennen kuin huomataankaan, Helin sanoo.