Hyppää sisältöön

Poliisi napannut rikollisilta jo jättisumman bitcoineja

Poliisi ei voi pelailla takavarikoidun virtuaalivaluutan kanssa, vaan se realisoidaan heti, kun mahdollista.

Asiakas vaihtaa käteistä rahaa digirahaksi bitcoinautomaatilla. Kuva: Valeria Kuypers / EPA

Digitaalinen valuutta bitcoin on jo arkipäivää poliisin työssä. Poliisi takavarikoi rutiininomaisesti bitcoineja siinä missä se nappaa haltuunsa myös perinteistä käteistä rahaa tai tutkii pankkitilejä.

Esimerkiksi Helsingin poliisissa bitcoineja ja niiden ostoon siirrettyjä varoja on takavarikoitu jo yli 100 000 euron arvosta. Rikostarkastaja Jukkapekka Risun mukaan poliisin on kuitenkin oltava tutkinnassa sähäkkä. Bitcoin on nimittäin rikollisten suosiossa, koska se tarjoaa osittaisen anonyymiteetin. Fyysinen raha on kuitenkin muutettava bitcoineiksi ja tähän ostotapahtumaan poliisin on päästävä kiinni, jos petosmies halutaan napata.

– Jos on selkeä alkurikos ja tiedetään, mistä rahat ovat lähtöisin, olen tehnyt takavarikon ja päätöksen bitcoinien myynnistä ilman oikeuden tuomiota, Risu sanoo.

Käytännössä selkeän rikoksen yhteydessä välittäjä on vaihtanut bitcoinit euroiksi ja tilittänyt ne poliisilaitokselle, mistä ne on siirretty takaisin asianomistajille.

Toinen vaihtoehto olisi, että laitos avaa oman sähköisen lompakon, jonne bitcoinit siirretään. Ne vaihdetaan euroiksi, kun oikeuden tuomio epäillystä rikoksesta on saatu. Tähän vaihtoehtoon liittyy myös kurssiriski, koska bitcoinin arvo määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Bitcoinin arvo saattaa heilahdella voimakkaasti.

Poliisin homma ei kuitenkaan ole pelailla bitcoinien kanssa. Risu sanoo, ettei hän seuraile kurssikehityksiä vaan takavarikoidut bitcoinit myydään silloin, kun se on mahdollista.

Virallinen ohjeistus puuttuu

Risun mukaan poliisilla ei ole vielä virallista ohjeistusta siitä, missä vaiheessa bitcoineja pitäisi myydä vai pitäisikö niitä kenties säilyttää tilillä.

Risu onkin tehnyt tutkinnanjohtajana kokonaisharkinnan perusteella parhaaksi katsomiaan päätöksiä.

Bitcoinien käyttäminen on Suomessa täysin laillista, ja toiminnan ympärille on syntynyt yrityksiä myös Suomessa. Anonyymiyden mahdollisuus tekee siitä kuitenkin rikollisille houkuttelevan.

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Kai Lakion mukaan rikostapauksia, joihin liittyy bitcoineja, tulee vastaan yhä tiuhempaan tahtiin.

– Tämä uudenlainen maksutapa ei ole virallinen vaihdannan väline. Omanlainen haastehan se on, kun se toimii internetin vertaisverkoissa.

Lakion mukaan rikolliset ovat hyväksikäyttäneet bitcoineja esimerkiksi tekemällä palvelunestohyökkäyksiä, ja vaatimalla hyökkäyksen lopettamiseksi virtuaalivaluuttaa.

Poliisi ottaa nykyään jo rutiininomaisesti bitcoinit huomioon tutkinnassaan. Keskusrikospoliisiin on esimerkiksi perustettu kyberrikostorjuntakeskus, jonka osaamisalaan myös virtuaalivaluutta kuuluu.

Huumekaupan ja kiristyksen väline

Kyberrikostorjuntakeskuksen päällikön, rikosylikomisario Timo Piiroisen mukaan bitcoineilla tehdään useimmiten huumekauppaa tai kiristetään verkossa.

– Lisäksi bitcoineilla rikolliset esimerkiksi ostavat toisiltaan palveluita, Piiroinen sanoo.

Poliisilla on myös entistä enemmän osaamista. Esimerkiksi kotietsinnöillä osataan etsiä tietokoneilta rutiininomaisesti bitcoin-lompakoita.

– Pidän virtuaalivaluuttaa kuten monia muitakin teknologiakehityksiä sellaisina, joita voidaan käyttää sekä hyvään että huonoon. En demonisoi bitcoineja. Monet ostavat niillä verkosta, koska se on näppärä, nopea ja turvallinen maksuväline. Siinä et anna luottokorttisi tietoja eteenpäin.

Bitcoin-siirrot ovat julkisia, mutta siirron osapuolet anonyymejä. Vain lähettävän ja vastaanottavan bitcoin-lompakon digitaaliset osoitteet ja siirtyvien bitcoinien määrä ovat tarkistettavissa olevaa tietoa.

Piiroisen mukaan rikollisten perään pääseminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Hän ei kuitenkaan halua paljastaa poliisin tarkkoja tutkintamenetelmiä.

Myös tulli on takavarikoinut bitcoineja. Tulli nappasi äskettäin kiinni miehen, joka myi kesän aikana Tor-verkkoon perustamansa kauppapaikan kautta pienissä erissä noin 1 700 LSD-lappua ja lisäksi ekstaasia. Epäillyltä takavarikoitiin rikoshyötynä 83 bitcoinia, joiden arvo on noin 17 000 euroa. Tulli takavarikoi bitcoinit omaan sähköiseen lompakkoonsa.

.
.