Työtön Eric, 25 vuotta: "Eniten potuttaa poliitikot"

Forssalainen Eric Tiainen haluaa pitää unelmistaan kiinni, vaikka valoa tunnelin päässä ei toistaiseksi ole näkyvissä. Eric toivoo monen muun työttömän tavoin, että järjestelmä olisi työttömiä varten eikä työtön järjestelmää varten. Siviilielämässä iloa tuo mahdollinen yhteen muutto tyttöystävän kanssa.

Kotimaa
Eric Tiainen keittiössään
Heidi Kononen / Yle

Eric Tiainen pahoittelee asuntonsa sotkuisuutta kynnyksellä. Asunnossa on myös kaksi Ericin veljeä, jotka asuvat kimppakämpässä kadun toisella puolella. Tiaisen veljekset ovat toistensa paras tuki ja turva. Miehet tapaavat toisensa liki päivittäin ja seuraavat maailman menoa – ja toisiaan. Yksin ei jäädä eikä ketään jätetä.

Eric Tiainen on aloittanut ja lopettanut monta kertaa. Tällä hetkellä 25-vuotias nuori mies on mukana kuntouttavassa työtoiminnassa. Myös unelma omasta yrityksestä elää yhä.

– Nyt kuuluu jo vähän parempaa, suunnitelmissa on muuttaa vuodenvaihteessa yhteen tyttöystävän kanssa. Hän valmistuu pian hoitoalalle ja luulen, että siltä alalta olisi mahdollisuus saada ainakin sijaisuuksia. Jos tuntuu, että täällä Forssassa ei pääse yhtään eteenpäin, niin saatamme muuttaa Hämeenlinnaan.

Hyödytöntä huolipuhetta

Eric on ollut vuosien varrella monenlaisten työllistämistoimien kohteena. Millaiset toimet työtöntä aidosti hyödyttävät?

Työtön ihminen haluaa työtä eikä mitään peiteltyä työstä kiinnostumista.

Eric Tiainen

– Omasta mielestäni kuntouttava työtoiminta hyödyttää kaikista eniten. Jos asiat saa oikealla tavalla sovittua, niin siitä saa oikeasti irti jotain. Sen sijaan sellaisista irrallisista kursseista ei ole mitään hyötyä. Niissä kannustetaan hakemaan työtä, mutta missään ei ole takeita siitä, että työtä oikeasti saisi. Jossain vaiheessa tehtiin sellaisia yritysiskuja työpaikoille, mutta niistä tuntui kyllä olevan järki kaukana. Työtön ihminen haluaa työtä eikä mitään peiteltyä työstä kiinnostumista, sanoo Eric.

Eric Tiainen on uskollisesti osallistunut työvoimatoimiston kutsuihin tulla kuuntelemaan tietoa erilaisista työnhaun mahdollisuuksista.

– Mutta vuosien varrella huomasin, ettei niistä oikeasti töitä saa, ja nyt en enää jaksa mennä. Sen sijaan sellaisista suurista messuista puolestaan voisi olla hyötyä enemmän. Sellaisissa on enemmän mahdollisia työnantajia ja sitä kautta mahdollisuuksia. Eräs kaverini sai töitä sitä kautta.

Vuosien työttömyys vaientaa oman äänen

Eric Tiainen on yksi sadoista tuhansista työttömistä Suomessa. Millä tavalla Eric jaksaa tsempata muita ja pitää huolta myös itsestään? Ainakin osa vastauksesta istuu vierekkäisillä sohvilla: omat veljet.

– Onneksi olen mukana kuntouttavassa työtoiminnassa. Ainakin minä olen saanut uusia ystävä- ja kaverisuhteita, että jaksan etsiä aktiivisesti työ- ja harjoittelupaikkoja. Yritän vain jatkossakin olla monipuolinen ja aktiivinen. Onneksi minulla on sellaisia ystäviä, joille voi puhua silloin, kun itse ei jaksa olla positiivinen, pohtii Eric.

Vuosien syrjässäolo päivittäisestä rytmistä saattaa ihmisen tilaan, jossa tavalliset rutiinitkin saattavat tuntua raskailta.

– Puhuminen auttaa. Itse olen sanonut työnantajilleni reilusti, että juuri nyt on vaikea hetki; voinko pitää yhden huilipäivän ja kerätä voimia, että jaksan taas tulla työhön uudelleen. Silloin saan työn jatkumaan eikä se katkea yksittäiseen notkahdukseen. Ainakin omalla kohdalla rehellisyys ja puhuminen ovat auttaneet ja työnantajat ovat suhtautuneet hyvin. Silloin kaikki hyötyvät, kertoo Eric Tiainen.

Haaveena harjoittelupaikka, työpaikka ja ehkä oma yritys

Eric Tiaisen kotona on läppäriä ja tietokonetta moneen tarpeeseen. Yläasteella tämän pojan matikanopettaja antoi huomattavan vaikeita tehtäviä ratkottavaksi, että Ericillä olisi pähkinää purtavaksi tarpeeksi. Siinä vaiheessa kun muut paiskaavat koneen turhautuneena seinään, Eric purkaa koneen osiin ja korjaa sen.

Eniten potuttaa poliitikot.

Eric Tiainen

– Kyllähän näillä minun taidoilla luulisi käyttöä olevan. Haavena olisi päästä johonkin isompaan yritykseen vaikka ensin harjoittelijaksi ja sitten työhön. Unelmani olisi perustaa oma yritys, senoo Eric Tiainen.

Tiaisen kokemukset työttömyyden ajalta kertovat kahdenlaista tarinaa. On kokemuksia, joissa on päätetty järjestelmän hyväksi ja näin yksi mahdollisuus katkeamaan Ericin taipaleella. Toisaalta on myös ihmisiä, jota raivaavat työnsä kautta järjestelmän esteitä paremman tulevaisuuden puolesta.

– Eniten potuttaa poliitikot. Edellisissä vaaleissa äänestin sellaista ehdokasta, joka lupasi tehdä työtä nuorten ja vanhusten eteen. Ei paljon siltä näytä, poliitikkojen puheilla ei näköjään tarvitse olla mitään totuuspohjaa. Ei se aina ole työttömän oma vika, ettei ole töitä, sanoo forssalainen nuorisotyötön Eric Tiainen.