30 vuotta sokeana olleen miehen viesti kunnille: Hoitakaa portaat kuntoon

Ilkka Ylä-Outisen toinen silmä sokeutui ensin, toinen kuukauden kuluttua. Nyt hän on aktiivinen esteettömyyden edistäjä.

Kotimaa
Vanhus nousemassa portaita
Pekka Sipilä / Yle

Ilkka Ylä-Outinen seisoo risteyksessä Kouvolan Myllykoskella. Punainen valo palaa ja valoteline piippaa sen merkiksi, että nyt ei saa ylittää tietä.

– Liikennevalojen äänisummerit on hoidettu tosi hyvin, Ylä-Outinen kiittelee.

Aktiivisesti esteettömyyden puolesta puhuva mies sokeutui 30 vuotta sitten.

– Perinnöllinen Leberin tauti puhkesi. Se oli sitten siinä. Toinen silmä meni ensin, kuukauden päästä toinen.

Kaiteet ja ständit

Ylä-Outisen mielestä kuntien esteettömyydessä on tapahtunut parannusta, mutta paljon työtäkin vielä riittää. Hän ottaa esimerkiksi Kouvolan kaupungintalon isot portaat, joita joutuu kulkemaan käydessään kokouksissa.

– Keppiä käytän ja portaita naputtelen. Usein minulla avustaja mukana.

Juuri portaisiin moni näkövammainen kompastuu, vaikka portaat ovat olleet pitkään kuntien työlistoilla esteettömyyteen pyrkiessä.

Se on tosi paha, jos kaide loppuu ennen kuin portaat.

Ilkka Ylä-Outinen

– Kun portaita tehdään, kaiteen pitää olla portaiden pituiset. Se on tosi paha, jos kaide loppuu ennen kuin portaat. Näkövammainen luulee, että nyt portaatkin loppuivat, ja kaatuu.

Ylä-Outisen mielestä myös kulkuväylien vapaana pitämisessä on petraamista. Etenkin kauppojen ständit ovat hankalia.

– Jos ständi laitetaan sinne miten sattuu, niihin törmäillään. Ständin pitää olla kaupan seinässä kiinni. Joissakin kaupungeissa niitä on jopa jouduttu kieltämään.

Puhuvat hissit

Nykytekniikka on tuonut paljon helpotusta näkövammaisten elämään. Monilla on pistekello tai puhuva kello. Tietokoneissa on puhesynteesi ja ruudunlukuohjelmia.

– Niitä on myös älypuhelinten kosketusnäytöissä aika paljon on käytössä, ja puhelimiin saa suunnistusohjelmia. Ne kertovat, että missä kohtaa on mikäkin ikoni on näytöllä.

Ylä-Outinen toivoo, että nykytekniikkaa hyödynnettäisiin enemmän esimerkiksi hisseissä.

– Kun painat nappia, hissi kertoisi mitä nappia painoit. Kun tullaan kerrokseen, se kertoisi missä kerroksessa ollaan. Tekniikka on olemassa eikä se ole kallista.