Delfinaarion sulkeminen jakaa mielipiteitä – osa olisi valmis jopa lopettamaan delfiinit

Delfinaarion sulkeminen herättää tamperelaisissa ja verkkokeskustelijoissa vahvoja tunteita sekä puolesta että vastaan. Varsinkin netissä moni pitää armeliaampana nukuttaa delfiinit kuin aiheuttaa rankkaa muuttostressiä.

Kotimaa
Turisti kuvaa delfiiniä Särkäniemen delfinaarion altaan ääressä.
Yle

Onko Tampereen delfinaarion lakkauttaminen oikea päätös? Pärjäävätkö delfiinit uudessa elinympäristössä? Uutinen Särkänniemen delfinaarion sulkemisesta jakaa tamperelaisten mielipiteitä.

Tampereen Tesomalla delfinaarion sulkemispäätös nostatti tiistaina aamupäivällä ajatuksia sekä puolesta että vastaan.

Ville Hiltuselle tieto delfinaariotoiminnan lopettamisesta oli päivän paras uutinen.

– Olen ollut koko ajan sillä kannalla, että se pitäisi lopettaa. Parasta olisi, jos ne laitettaisiin takaisin mereen. Täytyy toivoa, että delfiineille löytyy mahdollisimman hyvä paikka, toteaa Hiltunen.

"Kaikki tulee tiensä päähän"

Suvi Forsman on käynyt katsomassa delfiinejä Särkänniemessä lähes vuosittain. Hänestä delfinaarion sulkeminen on kuitenkin hyvä ratkaisu.

– Ehkä kaikki asiat tulevat tiensä päähän joskus. Toivottavasti delfiinit pelastetaan jonnekin hyvään paikkaan eläköitymään. Niiden lopettaminen ei ole mielestäni vaihtoehto.

Jenni Valtosen mielestä delfinaarion ovien sulkeutuminen on toisaalta surullista, mutta hänestä se saattaa olla delfiinien kannalta hyvä ratkaisu.

– Eihän niillä taida hirveästi elintilaa olla. Delfinaarion sulkeminen on hyvä asia, jos delfiinit pääsevät sitten johonkin nykyistä parempiin oloihin.

Miten muutto onnistuu?

Tommia taas mietityttää, miten delfiinit pärjäävät muualla kuin tutussa delfinaariossa.

– Osa on ollut siellä koko ikänsä. Ihmisillehän se on sama, mitä tapahtuu, mutta delfiinien kannalta se voi olla hankalaa. Lopettaa niitä ei ainakaan saisi, sanoo Tommi.

Jarmo Beckström on samoilla linjoilla:

– Olisi ne voinut pitää täällä, jos ne kaikki ovat hyvinvoivia. On vaikea kuvitella, että ne voisivat sen paremmin missään muuallakaan.

"Virhe tehtiin 1980-luvulla"

Delfinaarion sulkeminen on herättänyt vilkasta keskustelua myös Ylen verkkosivuilla.

Nimimerkki Realisti uskoo, että delfiinit olisi kannattanut pitää Tampereella niiden hyvinvoinnin takia:

– Tiedän, että älykkäät eläimet kärsivät vankeudessa, mutta virhe tehtiin jo 1980-luvulla. Ovatko eläimet onnellisempia jossain toisessa delfinaariossa kuin Tampereella? En usko. Muutto voi olla aikamoinen stressinpaikka Särkänniemeen tottuneille eläimille.

Dr O:n mielestä delfiinit pitää lopettaa. Muutama muukin on sitä mieltä, että muutto uuteen ympäristöön rasittaa eläimiä liikaa.

– Armeliainta olisi nukutus tutussa ympäristössä, kirjoittaa_ ihminen44_.

Monien verkkokeskustelijoiden mielestä delfiinit ovatkin näyttäneet voivan hyvin Tampereella. Nimimerkki Ruu nostaa esiin vastakkaisen mielipiteen:

– Miten delfiinit olisivat käyttäytyneet, jos ne eivät olisi viihtyneet? Suupielet olisivat kääntyneet alas ja olisivat hypänneet pois altaasta? Delfiinit tekevät temppuja saadakseen ruokaa.

Toisten keskustelijoiden mielestä olisi parempi, jos delfiinien sijaan keskityttäisiin ihmisten huoliin.

– Mielellään olisi katsellut vieläkin. Kohta tosin varmaan kielletään koirienkin hihnassapito eläinsuojelurikoksena. Kummalliseksi menee maailma, suvaitsevaisuudella on monet kasvot. Ehkä nyt kannattaisi kuitenkin keskittyä ihmisoikeuksiin, kirjoittaa nimimerkki Fiksumpaa ja fiksumpaa.

Olisiko löytynyt parempi ratkaisu?

Verkkokeskustelijoilla on myös muutamia ehdotuksia delfinaarion tulevaisuuden varalle.

Nimimerkki Delfinaarion naapuri kertoo asuvansa ulkomailla delfinaarion vieressä. Kirjoittajan mukaan tuossa delfinaariossa on tarkoitus aloittaa kehitysvammaisten lasten kuntouttaminen delfiinien avulla.

– Delfiiniterapia toimii mainiosti ja tuottaa iloa ja virikkeita pienille potilaille. Tampereellakin sulkemisen sijasta olisi voitu pohtia (julkisuudessakin) delfinaarion kehittamista esimerkiksi mainittuun suuntaan.

Keskustelijalla _Uusi mahdollisuus _on ehdotus niille, joita delfiinien tulevaisuus mietityttää:

– Miksei delfinaario käynnistä joukkorahoitushanketta, jolla kaltaiseni ihmiset voisivat tukea delfiinien toimittamista mahdollisimman hyvään paikkaan? Toiseen samanlaiseen betonikuutioon siirtäminen ei ole merinisäkkäiden edun mukaista!