Suomalaisen elämään on tullut kymmenen tervettä lisävuotta

Lähes kaikilla perinteisillä kansanterveyden mittareilla mitattuna suomalainen ei ole koskaan ollut niin terve kuin nyt. Tupakointi on romahtanut, ruokavalio parantunut ja liikunta lisääntynyt.

Kotimaa
Kaksi ihmistä meloo kanootilla Kajaaninjoella.
Tiia Korhonen / Yle

Terveys pitää professori Pekka Puskan mukaan nähdä vaihtoehtoina, ei kieltoina. Se on savuttomuutta, hyvää terveellistä ruokaa ja mukavaa liikuntaa.

– Kun elämän materiaaliset seikat saadaan tyydytettyä, nousevat elämän laadulliset seikat yhä tärkeämmiksi. Terveys ja hyvinvointi kiinnostavat yhä enemmän.

Puskan mukaan meidän pitäisi olla ylpeitä terveydellisistä saavutuksistamme.

– Työikäisten vuotuinen sydänkuolleisuus on pienentynyt 80 prosenttia, ja sama on tapahtunut myös miesten keuhkosyöpien kohdalla. Suomalaisen elämään on tullut kymmenen tervettä lisävuotta.

Työurat ovat Puskan mukaan pidentyneet ja vanhemmat ihmiset ovat virkeämpiä. Pohjana on oikea terveystieto.

– Puhuisin valtavasta suomalaisen yhteiskunnan saavutuksesta, ja on harmi, että kansalaistemme terveydentilasta uutisoidaan enimmäkseen negatiivisesti.

Odotettavissa on, että lihavuus kääntyy laskuun

Ison sosiaalisen muutoksen kärjessä menee professori Pekka Puskan mielestä tupakointiin suhtautuminen.

Monet elintarvikkeemme ovat menneet terveellisempään suuntaan. Suolaa on vähennetty ja rasvoja muutettu.

Pekka Puska

– 30 vuotta sitten poltettiin joka paikassa. Tänä päivänä savuttomuus on luonnollinen asia, ja esimerkiksi alkoholin käyttö on saatu veronkorotusten myötä laskemaan, sanoo professori.

– Se miten elämme on kiinni ympäristöstämme. Meitä on muutettu elämään terveellisemmin. Monet elintarvikkeemme ovat menneet terveellisempään suuntaan: suolaa on vähennetty ja rasvoja muutettu.

Muun muassa väestötutkimuksen kautta saatu tieto auttaa luotaamaan terveyden isompaa kuvaa.

– Voisin sanoa, että missään muulla ei ole yhtä hyvät terveysseurantatiedot kuin Suomessa.

Maassamme ollaan nyt sellaisella tiellä, että huolien korostamisen sijasta pitää tukea ja kannattaa käynnissä olevaa terveydentilan kohentumista.

– Useampi THL-seurantatutkimus näyttää siltä, että lihominen olisi Suomessa pysähtynyt ja nyt odotetaan, että se kääntyy laskuun, Puska sanoo.