1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorisoverstasta uhkaa ikärajan nouseminen – vain täysi-ikäiset pääsisivät sisälle

Janikan ja Hetan kädet käyvät - huovutustöinä syntyvät lumiukko ja joulukuusi. Joensuun Nuorisoverstasyhdistyksen taitoverstas tarjoaa nuorille naisille juuri nyt sitä, mitä he tarvitsevat - mielekästä tekemistä ja rauhaisan paikan suunnitella tulevaisuutta. Riskinä kuitenkin on, että verstas joutuu sulkemaan ovensa nuorilta ja vain täysi-ikäiset pääsisivät mukaan toimintaan.

nuoret
Janika ja Heta tekevät huovutustöitä Nuorisoverstaalla.
Janika ja Heta huovutuspuuhissa Joensuun Nuorisoverstaalla. Heikki Haapalainen / Yle

Joensuun Nuorisoverstas ry:n taitoverstaan tilat ovat häkellyttävät. Entisen autoliikkeen kaksikerroksiseen kiinteistöön sijoittuu tekstiilitila, puutyöverstas, keittiö, kokoontumishuone ja pikkutehdas, jossa valmistuvat Nuorisoverstaalta tilatut alihankintatyöt.

Häkellyttäväksi kokonaisuuden tekevät värien runsaus ja kalustuksen kirjavuus. Sisustuksena on Joensuun kaupungin vanhoja kalusteita, jotka ovat saaneet uudet pinnat nuorten tekemistä tekstiileistä ja somistetöistä. Paikka pursuaa iloa.

Meidän tehtävä on pitää yllä tulevaisuuden uskoa positiivista ja iloista asennetta.

Ulla Mänttäri-Tikka

– Meidän tehtävä on pitää yllä tulevaisuuden uskoa positiivista ja iloista asennetta, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mänttäri-Tikka.

Verstaan nuorimmat ovat 16-vuotiaita, keski-ikä on noin 21 vuotta. Valtaosalla verstaslaisista on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Toiminta haluaa edistää nuorten elämänhallintaa, sekä koulutukseen ja työhön hakeutumista.

– On kai ne suunnitelmat jollakin tavalla kirkastuneet. Tai olen ainakin käynyt keskustelemassa ohjaajien kanssa, tuumaa kaksi kuukautta Nuorisoverstaan piirissä puuhastellut Heta huovutustyönsä ääreltä.

– Kyllä tässä näkee, kuinka nuori kehittyy verstaalla, aika paljon olen nähnyt sellaisia suoranaisia ilmeen kirkastumisia. Suhtautuminen toisiin ihmisiin ja yhteisöllisyyteen muuttuu, kuvaa työvalmentaja Iina Friman.

Vanhempien ja pidempään työttömänä olleiden verstas?

Joensuun kaupunki on vähentämässä rahoitustaan Nuorisoverstas ry:lle. Samalla kaupunki haluaa tarkastella verstaan toimintaa kaupungin keskeisten työllisyystavoitteiden suuntaiseksi.

Käytännössä verstastoiminnan ikäraja nousisi nykyisestä kuudestatoista vuodesta kahdeksaantoista. Samalla toiminta suunnattaisiin kaikkein pisimpään työttömänä olleisiin nuoriin.

Meiltä lakkaisi ennaltaehkäisevän toiminnan vaikutus.

Ulla Mänttäri-Tikka

Toiminnanjohtaja Ulla Mänttäri-Tikan mukaan muutos olisi huomattava.

– Meiltä lakkaisi ennaltaehkäisevän toiminnan vaikutus. Nuoren pitäisi odottaa yli vuoden ennen kuin pääsee toimintaan. Samalle työmarkkinatukilistalle tulisi toisesta päästä lisää ihmisiä, sanoo Ulla Mänttäri-Tikka viitaten kaupungin haluun nitistää työmarkkinatuen kokonaissummaa pienemmäksi.

Lue seuraavaksi