Kosovo otti ensiaskeleen kohti EU-jäsenyyttä

Kosovo on allekirjoittanut EU:n kanssa vakaus- ja assosiaatiosopimuksen tänään tiistaina Strasbourgissa. Sopimuksella valmistellaan tietä EU:n jäseneksi. Samaan aikaan Kosovon sisäinen tilanne on sekava.

Ulkomaat
Kyynelkaasua Kosovon parlamentissa perjantaina 23. lokakuuta.
Kyynelkaasua Kosovon parlamentissa perjantaina 23. lokakuuta.Reuters-TV

Kosovo ja Euroopan unioni solmivat vakaus- ja assosiaatiosopimuksen, joka on ensi askel jäseneksi pyrkivän valtion tiellä. Sopimus koskee lähinnä taloussuhteita, ja sen avulla kosovolaiset voivat käydä vientikauppaa EU-maihin ilman tullimaksuja.

Kosovossa toivotaan, että sopimuksen vaatimat uudistukset vakauttavat yhteiskuntaa ja rohkaisevat ulkomaisia sijoittajia.

Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, ja se saa maailmassa eniten EU:n tukea asukasta kohden. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan tuella ei kuitenkaan ole saatu paljoa aikaan esimerkiksi oikeusvaltion kehittämisessä.

EU yksimielinen sopimuksesta

Serbia, johon Kosovo aiemmin kuului, ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Suurin osa EU-maista, Suomi niiden joukossa, on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Nekin viisi maata, jotka eivät ole näin tehneet, hyväksyvät vakaus- ja assosiaatiosopimuksen solmimisen.

Kosovo on Euroopan köyhimpiä maita, työttömyys on siellä suurta ja korruptio yleistä. Kymmenet tuhannet kosovolaiset, varsinkin albaanit, ovat viimeksi kuluneen vuoden mittaan yrittäneet päästä muuttamaan EU:n alueelle turvapaikanhakijoina, mutta heidät on yleensä palautettu.

Kyynelkaasua parlamentissa

Kosovon sisäpolitiikka on ollut viime aikoina myrskyistä. Oppositiossa olevan Itsemääräämisoikeus-nimisen puolueen kansanedustajat ovat kolmesti häirinneet parlamentin työskentelyä kyynelkaasulla. Sama puolue on järjestänyt mielenosoituksia, joissa on tapeltu mellakkapoliisin kanssa.

Puolue yrittää estää parlamenttia hyväksymästä EU:n välittämää sopimusta Serbian kanssa. Sopimuksella annetaan vastustajien mielestä liikaa itsehallinto-oikeuksia Kosovon pohjoisosissa asuville serbeille.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut, että levottomuudet ja lainsäädäntötyön lamaantuminen vaarantavat kesällä solmittua ehdollista lainasopimusta.