1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkkala

Nokian keskustan suunnittelukilpailu ratkesi – Pirkkalaistorille kellotornitalo

Kaupungin kasvojenkohotuksessa historialliset tehdaskiinteistöt jäävät paikalleen. Pirkkalaistorista tahdotaan nykyistä kaupunkimaisempi.

Ehdotus "Ropelli" Kuva: Nokian kaupunki

Nokian keskustan kehittämiseen tähtäävän arkkitehtuurikilpailun (siirryt toiseen palveluun) on voittanut työ nimeltä Ropelli. Voittajatyössä Nokian Pirkkalaistorin yhteyteen on suunniteltu kellotornimainen talo, kertoo palkintolautakuntaan kuuluva arkkitehti Tuomas Seppänen.

Seppäsen mukaan Pirkkalaistorin alueesta on myös kaavailtu hansakaupunkimaista pitkätoria, joka sijoittuisi nykyisen Välikadun paikalle.

– Torin kytkeminen paremmin muuhun ympäristöön on välttämätöntä. Pitkätori on yksi kiinnostava näkökulma siihen, Seppänen sanoo.

– Ennen kaikkea Pirkkalaistorin ympäristöä on lähdetty kehittämään kaupunkimaisemmaksi. Sinne on tuotu lisää asuntoja, ja katuyhteyksiä on paranneltu, Seppänen kertoo.

Vanhoja tehdaskiinteistöjä vaalitaan

Nokialla on paljon historiallisia tehdaskiinteistöjä, mutta ainoastaan Tehdassaaren alue oli mukana suunnittelukilpailussa. Seppäsen mukaan voittajatyö ei anna tyhjentävää vastausta Tehdassaaren ympäristön kehittämisestä.

– Voittajatyössä on ehdotettu, että Tehdassaaren ympäristö on vapaata toimintatilaa. Tämä ehkä vaatii vielä erillistä tarkastelua. Erilaisten tehdaskiinteistöjen ja vanhojen arvokiinteistöjen näkyminen myös tulevassa kaupunkirakenteessa on ensiarvoisen tärkeää, Seppänen toteaa.

– Vanhan aseman ja Nanson tehtaiden yhteydessä voittajatyö on aivan erinomaisesti saanut kytkettyä keskustan puolen ja radan pohjoisen puolen yhteen, ja hyödyntänyt vanhaa teollisuushistoriaa.

Voittajatyön on suunnitellut suunnittelutoimisto Arkkitehdit Anttila ja Rusanen Oy. Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on korkeatasoinen, mutta samalla toteuttamiskelpoinen maankäyttöratkaisu Nokian keskustan elinvoiman lisäämiseksi.