Malmön päätös: Siirtolaisleiri tyhjennetään ja revitään maan tasalla

Viitisenkymmentä siirtolaista on osoittanut mieltään aietta vastaan Malmön kaupungintalon edustalla.

Ulkomaat
kuvakaappaus uutisesta
SVT

Malmön kaupungin ympäristölautakunta on tiistai-iltapäivänä päättänyt, että keskustassa sijaitseva romanialaisten siirtolaisten laiton leiri tyhjennetään ja revitään maan tasalle, kertoo Ruotsin media. Leiri sijaitsee yksityisen henkilön omistamalla tyhjällä teollisuustontilla.

Leirissä asuu 200–400 siirtolaisia, ja sen arvioidaan olevan suurin siirtolaisleiri Ruotsissa. Ympäristölautakunta antaa siirtolaisille sunnuntai-iltapäivään aikaa lähteä leiristä. Viitisenkymmentä siirtolaista on osoittanut mieltään aietta vastaan Malmön kaupungintalon edustalla.

– Olen hyvin hermostunut, kertoo Constanza sanomalehti Sydsvenskanille (siirryt toiseen palveluun)

– Leiri merkitsee onnea. Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta. Meillä on paikka, jossa asua ja elää.

Romanialaiset siirtolaiset pelkäävät joutuvansa kadulla, jos ja kun leiri tyhjennetään.

– Jos mikään muu ei toimi, aion pysäköidä asuntovaununi tänne kaupungintalon ulkopuolelle, Daniel sanoo.

– Me emme voi matkustaa takaisin Romaniaan. Emme saa siellä mitään apua. Monia meistä ei ole edes rekisteröity siellä.

Malmön kaupunki on aiemminkin yrittänyt tyhjentää leirin. Eri tuomioistuimet ovat kuitenkin kieltäneet leirin tyhjentämisen, koska kaupunki ei ole kyennyt nimeämään häädettäviä ihmisiä.

Leiri on epähygieeninen

Leiristä on kuitenkin olemassa kaksi voimassaolevaa oikeuden päätöstä: kiinteistönomistajan pitää siivota tontti ja omistajan pitää lisäksi huolehtia siitä, että kukaan ei asu siellä. Koska omistaja ei ole onnistunut toteuttamaan oikeuden päätöksiä, ympäristölautakunta aikoo toteuttaa ne nyt itse poliisin avulla.

Ympäristölautakunnan mukaan leiri on epähygieeninen. Siellä ei ole vettä, tontille kerääntynyt roskavuori kasvaa ja siellä on ulosteita, joista aiheutuu tautien leviämisen vaara.

Lisäksi tontilla on kaasusäiliöitä, ja ainakin joitakin asuntovaunuja lämmitetään kaasulla. Ympäristölautakunnan mukaan se aiheuttaa leiriin suuren palovaaran.