Kallioperä yllätti – kalatien valmistuminen myöhästyy hieman Korkeakoskella

Perustusten tekeminen on viivästynyt, mutta valmista pitäisi olla ensi vuoden alussa. Kalatien myötä lohet ja taimenet pääsevät nousemaan Kymijokeen luontaisille lisääntymisalueilleen.

luonto
Havainnekuva Kotkan Korkeakoskeen rakentuvasta kalatiestä.
Yle

Kotkan Korkeakoskelle rakennettava kalatie valmistuu näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella. Alunperin valmista piti olla kuluvan vuoden marraskuussa.

Kalastusbiologi Kauko Poikola Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo, että työt ovat edelleen hyvässä vauhdissa. Rakennuspaikka on kuitenkin osoittautunut odotettua hankalammaksi epävakaan kallioperän vuoksi. Tämän vuoksi kalatien perustusten tekeminen on kestänyt odotettua kauemmin. Poikola arvioi viivästyksen nostavan urakan kustannuksia 200 000 eurolla. Hankkeen kustannusarvio on kaikkiaan noin 1,4 miljoonaa euroa.

Korkeakosken vesivoimalan yhteyteen rakennetaan kalatie, jotta uhanalaiset vaelluskalat, kuten merilohi ja taimen pääsevät nousemaan Kymijokeen luontaisille lisääntymisalueilleen. Kalatien pituus tulee olemaan runsaat 200 metriä ja nousukorkeutta on 13 metriä. Valmistuessaan Korkeakoskesta tulee yksi maan suurimmista kalateistä.

Korkeakosken lisäksi keskustelua on käyty kalaportaiden rakentamiseksi myös Ahvenkoskelle. Kauko Poikolan mukaan ELY-keskus tulee jossakin vaiheessa tekemään aluehallintovirastolle hakemuksen, että Ahvenkosken voimalan kalatalousmaksu muutettaisiin kalatievelvoitteeksi. Ahvenkosken voimalan omistaa Helsingin Energia.