”Pohjoismaiden Oscar” omalaatuiselle islantilaiselokuvalle – pääosanäyttelijä haettiin rahtilaivan keittiöstä

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on myönnetty islantilaiselokuvalle Fúsi, jonka ytimessä on kotiin juuttuneen, 43-vuotiaan miehen kasvutarina. Dagur Kárin ohjaaman elokuvan pääosassa on karismaattinen Gunnar Jónsson, joka ennen kuvauksia työskenteli rahtilaivan kokkina.

kulttuuri
islantilaisohjaaja Dagur Kári
Islantilaisohjaaja Dagur Kári

Pohjoismaiden tärkeimmän elokuvapalkinnon saa tänä vuonna islantilaiselokuva (siirryt toiseen palveluun)Fúsi (Virgin Mountain). ”Pohjolan Oscariksi” kutsutun palkinnon arvo on noin 47 000 euroa ja se myönnetään tuotannolle, jolla on taiteelliset juuret pohjoismaisessa kulttuurissa.

Ohjaaja Dagur Kári saa palkinnon yhdessä tuottajiensa, Agnes Johansenin ja Baltasar Kormákurin, kanssa.

Elokuvan päähenkilö Fúsi on aikuinen islantilaismies, joka asuu edelleen kotona, eikä koskaan ole uskaltanut kohdata ulkona odottavaa maailmaa itsenäisenä. Tarinaan astuva räiskyvä nainen ja 8-vuotias tyttö pakottavat kuitenkin miehen astumaan ulos kuorestaan ja kodistaan.

Rahtilaivan keittiöstä haettu amatöörinäyttelijä Jónsson tekee vaikutuksen

Ohjaaja Dagur Kári on maailmankansalainen, joka syntyi Ranskassa, kasvoi Islannissa ja opiskeli ohjausta Tanskassa. Hänen elokuvansa Hyvä sydän oli ehdolla palkinnon saajaksi myös vuonna 2010. Nyt palkittu Fúsi on kerännyt kiitosta sekä Berliinissä että Tribecan elokuvajuhlilla, jossa elokuva sai kansainvälisten elokuvien sarjassa kolme merkittävää palkintoa: paras pitkä elokuva, paras käsikirjoitus ja paras miespääosan esittäjä.

Elokuvan päähenkilöksi pestattu amatöörinäyttelijä Gunnar Jónsson teki ohjaajaan vaikutuksen jo parikymmentä vuotta sitten suositun huumorisarjan esiintyjänä.

Gunnar Jónsson.
Gunnar Jónsson.Pohjoismaiden neuvosto.

– Hän on luonnonlahjakkuus ja yksi parhaista kanssani työskennelleistä näyttelijöistä, Kári sanoo.

Tuoreen elokuvan kuvauksiin Jónsson saapui suoraan rahtilaivan keittiöstä, jossa hän työskenteli kokkina, ollen kolme kuukautta yhtä soittoa merillä. Ohjaaja Kári lähetti pääosanäyttelijälleen käsikirjoituksen sähköpostilla, eikä saanut tältä yhtään kysymystä roolihenkilöstä etukäteen. Kári oli hermostunut ennen kuvauksia.

– Kun kuvausten aika koitti, Gunnar oli kuitenkin täysin valmistautunut. Tuntui myös kuin hänellä olisi takanaan 20 pääroolia, koska hän oli niin täydellinen teknisesti. Kun Gunnar otti hörpyn maitolasista, hän teki sen joka kerta samalla tavalla, Kári kertoo.

Ohjaajana Dagur Kári on itsekin monipuolinen. Käsikirjoittamisen ohella hän säveltää itse musiikkia elokuviinsa ja johtaa ohjaajalinjaa Tanskan elokuvakoulussa.

Voitto Suomeen vain kerran

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on kansainvälisesti arvostettu huomionosoitus, joka jaettiin nyt 12. kerran. Ehdolla on yksi elokuva kustakin Pohjoismaasta, ja valinnan tekee yhteispohjoismainen palkintolautakunta.

Tällä kertaa suomalaiselokuvista ehdokkaana oli J-P Valkeapään taide-elokuva He ovat paenneet. Palkinto meni kuitenkin Islantiin toisen kerran peräkkäin. Vuodesta 2002 alkaen jaettu palkinto on myönnetty suomalaistekijöille vain kerran, kun ensimmäisenä vuonna palkinnon sai Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä.