1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekstiilit

Kangasvuoren turvapaikanhakijat auttelevat vapaaehtoisia ja odottavat

Kangasvuoren vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä asuu nuoria miehiä, joitakin yksin saapuneita naisia ja muutama perhe. Vapaaehtoisia keskuksessa tarvitaan edelleen, vaikka SPR onkin saanut palkattua työntekijöitä.

tekstiilit
Turvapaikanhakijoita Kangasvuoressa.
Jussi Lindroos / Yle

Kangasvuoren vastaanottokeskukseen on viime aikoina tullut nuorten miesten lisäksi myös yksin saapuneita naisia ja muutama perhe. Keskus on saanut palkattua työntekijöiksi liki parikymmentä ihmistä, joiden ansiosta vapaaehtoisten tarve on hivenen vähentynyt.

Keskuksen asukkaat auttavat SPR:ää valmisteilla olevien vastaanottokeskuksen kalustamisessa ja siivoamisessa. Tunnelma Kangasvuoressa on reilun kuukauden jälkeen Hautalan mukaan rauhallinen.

– Tunnelmat ovat aika odottavat. Poliisi on hiljalleen saanut käyntiin myös meidän asukkaiden turvapaikkahaastattelut ja niitä tehdään muutama per päivä. Hiljalleen asiat täällä etenevät. Kaikki ovat positiivisella ja rauhallisella mielellä, Hautala summaa. Päätöksiä turvapaikkahakemuksiin ei vielä uskalleta oikein edes alkaa odotella.

Vapaaehtoisten jono ei ehdy

Vapaaehtoisille riittää edelleen tehtäviä Kangasvuoren vastaanottokeskuksessa. Vapaaehtoiset olivat aluksi suorastaan välttämättömiä, mutta nyt keskukseen on saatu palkattua jo liki 20 työntekijää, jolloin vapaaehtoisten panos on hivenen vähentynyt. Keskuksen johtaja Matti Hautala sanoo, että niin auttamishalua kuin vapaaehtoisiakin riittää, vaikka keskuksen aloittamisesta on jo kulunut aikaa jo yli kuukausi

– Vapaaehtoiset ovat jaksaneet erittäin hyvin ja intoa ja auttamisen halua tuntuu edelleen riittävän. Lisää vapaaehtoisia ilmoittautuu mukaan toimintaan lähes päivittäin. Punainen Risti myös kouluttaa koko ajan lisää uusia ja halukkaita vapaaehtoisia, kertoo Hautala.

Yleensä vapaaehtoiset paiskivat hommia kahdeksan tuntia kerrallaan. Joistakin rupeama tuntuu liian pitkältä.Hautala lupaakin, että auttamassa voi käydä myös lyhyempiä aikoja eli oman jaksamisen mukaan.

Lue seuraavaksi