Kehitysvammaisia työllistävä Ihme & Kumma on kaikkien olohuone

Asiakkaat ovat löytäneet kuukauden ajan toiminnassa olleen kehitysvammaisia työllistävän kahvila-olohuoneen Salossa. Paikan sisustus syntyi alle satasella, mutta asiakkaita kohdellaan kuin miljonäärejä.

olohuoneet
Joni ja Juha ovat töissä Ihme ja Kumma -olohuoneessa Salossa.
Joona Haarala / Yle

Salon Annankadulle on avattu lokakuun alussa Ihme & Kumma -niminen olohuone. Paikan ylläpitäjien mukaan kuka tahansa voi astua sisään ja "tulla kuin kotiinsa”.

Harva vain taitaa saada omassa olohuoneessaan niin kuninkaallista kohtelua kuin Ihme & Kummassa. Teet, kahvit ja leivonnaiset, kuten chili-suklaa-minipavlovat, tarjoillaan asiakkaille pöytiin.

Kahvila-olohuoneessa työskentelevät kehitysvammaiset Juha, Anais ja Joni. Olohuone on heidän avotyöpaikkansa. Anais kertoo tyytyväisenä, että asiakkaat ovat löytäneet paikan.

– Tasainen virta käy, hän kuvailee.

Avotyöpaikka muutamalle kehitysvammaiselle

Uuden olohuoneen on avannut musiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry yhdessä Salon työ- ja toimintakeskuksen kanssa.

Juha, Anais ja Joni suunnittelevat sen, mitä olohuoneessa tarjoillaan. He huolehtivat myös tarjoilusta ja siivoamisesta. Parhaillaan he suunnittelevat pikkujoulujuhlia olohuoneeseen.

Tämän koko paikan rakentamiseen on mennyt vajaa 70 euroa.

Jorma Nurminen

– Kyllä täällä töitä riittää, vakuuttaa myös Jorma Nurminen Salon Vaijerit ry:stä.

Avotyön lisäksi Ihme & Kumma aktivoi myös toimintakeskuksessa työskenteleviä kehitysvammaisia. Esimerkiksi Pipariryhmä leipoo viikoittain pieniä leivonnaisia annettavaksi kahvin tai teen kera.

Kaikki olohuoneessa olevat huonekalut ja tavarat on saatu lahjoituksena. Osa tavaroista on myös tehty itse.

– Tämän koko paikan rakentamiseen on mennyt vajaa 70 euroa, kertoo Jorma Nurminen.