Toisen maailmansodan Lappiin jättämät jäljet ovat tarkkaan tiedossa, poikkeuksen tekee ainoastaan Meri-Lappi. Maakunnan tasolla kiitos sodan jälkien tarkasta inventoinnista kuuluu Metsähallitukselle, joka on kartoittanut valtion mailta löytyvät kohteet.
Meri-Lapissa ei ollut merkittäviä linnoituslaitteita kuten Käsivarressa ja Tankavaarassa.
Pekka Jaatinen
– Metsähallituksen metsätalouden maita on vaan kovin vähän Kemi-Tornion seudulla, kertoo projektipäällikkö Jouni Taivainen Metsähallituksesta.
– Näissä inventoinneissa ei ole tullut vastaan sotakohteita Kemin tai Tornion alueilta, lisää Taivainen.
Metsähallituksen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Siiri Tolonen kertoo, että sotahistoriallisia kohteita ei ole dokumentoitu myöskään kansallispuistoalueelta.
Tuskin suuria historiallisia menetyksiä
Lapin sodasta viisiosaisen romaanisarjan kirjoittanut Pekka Jaatinen ei usko, että Meri-Lapin metsissä olisi jäänyt sotahistoriallisesti merkittäviä kohteita.
– Torniossa ja Kemissä Lapin sodan merkittävät taistelut käytiin asutuskeskuksissa tai aivan niiden liepeillä, perustelee Jaatinen.
– Toisaalta saksalaisilla ei Meri-Lapissa ollut merkittäviä linnoituslaitteita siihen tapaan kuin Käsivarressa tai Tankavaarassa, sanoo Jaatinen.
Kartoittamattomia sotahistoriallisia kohteita Meri-Lapista kuitenkin löytyy. Niistä tietoisia ovat sotahistorian harrastajien lisäksi monet metsässä liikkujat.
Esimerkiksi lentokentän takamaastosta löytyy esimerkiksi saksalaisten tukikohdan rauniot samoin kuin rakennuksen pohjia ja maanalaisia tunneleita. Kemissä Rovan uuden asuinalueen vieressä usean kymmenen neliömetrin suuruinen betonilaatta, joka on ilmeisesti toiminut saksalaisten ilmatorjuntatykin alustana.
– Tällaisista kohteista kiinnostuneiden täytyy olla jo hardcore-sotahistorian harrastajia, arvioi Pekka Jaatinen.