Halpa nettisurffailu on pian täällä – Roaming-maksut poistuvat EU:ssa

Vajaan kahden vuoden päästä kuluttajat maksavat EU-alueella puheluistaan, tekstiviesteistään ja netin käytöstään saman verran kuin kotimaassaan. Suomalaiset teleoperaattorit ovat sanoneet, että verkkovierailumaksujen poisto nostaa asiakkaiden hintoja kotimaassa.

talous
Miehen kädessä iPhone 6 Plus.
Henrietta Hassinen / Yle

Euroopan parlamentti on sinetöinyt tiistaina verkkovierailumaksujen poiston Euroopan unionin alueella.

Matkapuheluista, tekstiviesteistä ja data-palveluista veloitettavat roaming-maksut siirtyvät historiaan 15. kesäkuuta 2017.

Ennen lopullista luopumista roaming-maksuja alennetaan ensi vuoden huhtikuussa. Maksu halpenee jopa neljännekseen nykyisestä.

Siirtymäaikana teleoperaattorit voivat veloittaa puheluista roaming-maksua vain viisi senttiä minuutilta. Tällä hetkellä puhelusta maksetaan 19 senttiä minuutilta. Tekstiviestin maksu alenee kuudesta sentistä kahteen senttiin.

Netin käytöstä veloitetaan nykyään vierailumaksua 20 senttia megabitiltä. Siirtymäaikana maksu alenee viiteen senttiin megabitiltä. Saapuvien puheluiden vastaanotosta perittävän lisämaksun enimmäismäärästä päätetään myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

EU-parlamentti päätti samalla myös verkkoneutraliteetin yhteisistä säännöistä jäsenmaiden välillä. Verkko-operaattorit ovat joissakin maissa estäneet tai rajoittaneet dataliikennettä, ja kuluttajat ovat saaneet maksua vastaan nopeampaa palvelua. Nyt kansalliset viranomaiset valvovat, ettei asiakkaita enää aseteta eriarvoisen asemaan.

EU haluaa päätöksillään luoda yhteiset telemarkkinat unionin alueelle.

Suomalaisten teleoperaattoreiden mukaan muutos todennäköisesti nostaa kotimaassa asiakkailta veloitettavia maksuja.