Imagotutkija: Delfiinien kohtalo ratkaisee Särkänniemen tulevan imagon

Imagotutkija arvioi, että Särkänniemen imagon kannalta tärkeä kysymys on se, mitä delfiineille nyt tapahtuu. Delfiinien mukana Tampere menettää merkittävän osan tunnettavuuttaan, mutta toisaalta vangittujen eläinten myötä häviää niiden tuoma imagohaitta.

Kotimaa
Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa
Antti Eintola / Yle

Särkänniemen huvipuiston imagon kannalta keskeinen kysymys on se, mitä delfiineille tapahtuu jatkossa. Näin arvioi imago-asiantuntija, Oulun yliopiston professori Erkki Karvonen.

Imagokysymyksiä tutkineen Karvosen mukaan delfinaarion sulkemispäätöksen taustalla vaikuttaa se, että ylipäätään eläintarhat ovat viime aikoina joutuneet tarkkaan eettiseen seulaan.

– Tämmöisissä lopettamistapauksissa ihmisille tulee ihan oikeasti säikähdys, että lopetetaanko ne eläimet eli tapetaanko ne. Sellaisesta nousee yleensä iso meteli, Karvonen sanoo ja muistuttaa aikoinaan Korkeasaaren paviaanien kohtalosta nousseesta hälystä.

Helsingin Korkeasaaren eläintarhan paviaanit saivat pitää henkensä ja niille löytyi uusi koti Tanskasta. Myös tamperelaisdelfiineille etsitään nyt uutta kotia.

Vetonaulasta tuli taakka

Mielenosoitus Särkänniemen delfinaariolla
Delfiinaarion lopettamista on vaadittu vuosien varrella lukuisissa mielenilmauksissa.Marko Melto / Yle

Erkki Karvosen mukaan delfiinit ovat olleet tärkeä osa Särkänniemen huvipuiston ja samalla myös koko Tampereen kaupungin vetovoimaa. Sellaisista on muualla Suomessa voitu vain haaveilla. Karvonen kertoo, että esimerkiksi Oulussa on puhuttu huvipuistosta ja toivottu sellaista tuomaan lisää vetovoimaa kaupunkiin.

– Särkänniemi on erityinen kaupungin tunnettavuutta lisäävä tekijä. Kaikki, etenkin lapsiperheet, tuntevat Tampereen Särkänniemestä, ja delfinaario on ollut osa sitä pakettia. Varmaan sen tilalle kehitellään nyt jotain muuta.

Karvonen arvioi äänekkään kritiikin kallistaneen yleisen mielipiteen delfinaarion sulkemisen puolelle.

– Kyllähän tällaisissa eläinsuojeluasioissa aktivistit ja organisaatiot voivat olla hyvin äänekkäitä, aktiivisia hankkimaan adresseja ja kielteistä mediahuomiota, eihän se tietenkään edistä asiaa. Se on Särkänniemelle ollut sellainen taakka ja se on käynyt vuosi vuodelta yhä raskaammaksi. Tällä tavoin yleinen mielipidekin on kallistunut sitä vastaan, Karvonen sanoo.

"Maailma muuttuu ja meidän on muututtava mukana"

Tampereen seudun matkailujohtaja Pirjo Puukka arvioi, että delfiineistä on tullut imagohaitta Särkänniemelle, vaikka vuosien mittaan niiden merkitys koko Tampereenkin matkailulle on ollut suuri.

Puukan mukaan sulkemispäätöksen merkitys on kahtiajakoinen.

– Toisaalta meiltä lähtee merkittävä vetonaula, mutta toisaalta delfiineistä on tullut imagohaitta jopa Särkänniemelle, Puukka puuskahtaa.

Veera-delfiini
Arviolta 37-vuotias Veera on Särkänniemen delfiinilauman johtaja.Antti Eintola / Yle

Puukka muistuttaa, että viime vuosina delfiinien elo Särkänniemessä on herättänyt vahvaa keskustelua ja vastakkainasettelua. Hän pitää päätöstä harmillisena, mutta varsin ymmärrettävänä tässä ajassa.

– Maailma on muuttunut – niin kuin pitääkin. Kyllä tämä on Särkänniemeltä tarkkaan harkittu päätös. On tietysti kovin murheellista, että näin käy, mutta ymmärrän kyllä hyvin päätöksen perustelut.

Matkailujohtaja ei usko, että delfinaarion sulkeminen pistää Tampereen koko markkinointistrategian uusiksi tai romuttaa Särkänniemen vetovoimaa.

– Me yritämme elää ajan hengessä ja mainostaa nimenomaan tapahtumiamme. Koko markkinointia ei tarvitse muuttaa, mutta sieltä vain lähtee yksi pala pois.

– Särkänniemellä on suuria suunnitelmia, kunhan rantatunneli valmistuu ja sieltä liikennettä häviää, matkailujohtaja väläyttää.