1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Klaus Härön Miekkailija matkalla Oscariin

Suomen vuoden 2016 Oscar-ehdokas, Klaus Härön Miekkailija-elokuva, lähtee laajalle markkinointikierrokselle Yhdysvaltoihin. Kalliilla kampanjalla pyritään hurmaamaan oikeat ihmiset. Paineet kohdistuvat Häröön, jenkit kun rakastavat ohjaajia.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Miekkailija. Opettaja ohjaa oppilasta, jolla on miekka kädessä.
Tuomo Manninen / Nordisk Film

Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Miekkailija (2015) on suomalais-virolainen, 1950-luvun alkuun sijoittuva draama. Se kertoo poliittisen vainon uhriksi joutuvasta miekkailunopettajasta.

_Miekkailija_n kanssa parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista kilpailee 80 muuta elokuvaa.

Oscar-kisassa on tärkeää tulla huomatuksi etukäteen

Voittoon ei riitä, että elokuva on hyvä. Kaikki ulkomaiset ehdokaselokuvat ovat hyviä, Miekkailijan tuottaja Kai Nordberg sanoo. On pakko saada etukäteisnäkyvyyttä. Niinpä _Miekkailija _tekijätiimineen rynnistää marraskuussa Yhdysvaltain länsirannikolle hurmaamaan elokuvaeliitin. Näytöksiä järjestetään Los Angelesista Las Vegasiin ja San Diegoon.

– Keskeistä taistelussa näkyvyydestä Hollywoodissa on saada oikeat ihmiset paikalle ja heille henkilökohtainen suhde Miekkailijaan, Nordberg sanoo.

– Amerikkalaiset tykkäävät siitä, että asiat ovat henkilökohtaisia, he haluavat tavata ohjaajan. Amerikkalaiset rakastavat ohjaajaa.

Oscar-kampanjassa saa myös lahjoa

Tuotantotiimi uskoo vahvasti Miekkailijan mahdollisuuksiin voittaa Oscar-patsas. Kampanjaan onkin budjetoitu suomalaisittain suuri summa, 100 000 euroa jouluun asti.

– Ensin painetaan kolme viikkoa täysillä, sitten tulee Thanksgiving Day eli kiitospäivä ja kaikki maassa taukoaa. Sitten jatketaan joulunalusviikolle ja taas tammikuussa. Vuoden alusta rahaa kuluu lisää, Nordberg sanoo.

Kuva elokuvasta Miekkailija.
Tuomo Manninen / Nordisk Film

Vuosien varrella Hollywoodissa on nähty likaistakin peliä Oscar-kampanjan kulisseissa. Elokuvatuottajat ovat lähettäneet Oscar-valitsijalautakunnan jäsenille muun muassa kultakelloja. Nyt kaikkein törkein lahjonta on kielletty, Nordberg kertoo. Lahjoa saa enää sadalla eurolla per valitsija.

Suurrummutus sosiaalisessa mediassa

Miekkailijan Oscar-kampanjassa on panostettu ennennäkemättömän voimakkaasti Facebookiin (siirryt toiseen palveluun), kotisivuihin (siirryt toiseen palveluun), Instagramiin, Twitteriin, Youtubeen (siirryt toiseen palveluun) ja Vimeoon. Nordbergin mukaan somerummutus kannattaa, sillä USA:ssa myös vanhemmat ihmiset ovat ottaneet sosiaalisen median omakseen.

– Yhdysvalloissa esimerkiksi googlataan koko ajan. Jos siellä tapaat jonkun, etkä ole googlannut häntä etukäteen, se on suuri loukkaus.

Joulukuun 18. päivä ulkomaisen elokuvan kategorian 81 ehdokaselokuvasta valitaan yhdeksän jatkoon. Tammikuun puolivälissä yhdeksästä elokuvasta valitaan ne viisi elokuvaa, joiden tekijät saavat istua Oscar-gaalassa 28.helmikuuta ja jännittää voitosta.

Toistaiseksi ainoa ulkomaisen elokuvan Oscar-patsaasta loppusuoralle kisaamaan päässyt suomalaiselokuva on ollut Aki Kaurismäen _Mies vailla menneisyyttä _(2002).

_Miekkailija _on myös listattu ehdolle Golden Globe -elokuvapalkinnon parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen ehdokaskategorioihin. Golden Globe -ehdokkaat julkaistaan 10. joulukuuta.

Lue seuraavaksi