1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salavideot: Eläintiloilla sikoja potkitaan, hakataan ja tökitään sähköpiiskalla

Eläinaktivistit julkaisevat ensi kertaa Suomessa salaa kuvattuja videoita siitä, miten eläintilojen työntekijät kohtelevat eläimiä. Videoilla sikoja potkitaan, hakataan ja tökitään sähköpiiskalla. Aiemmin on näytetty vain kasvatusoloja, nyt syynissä on eläinten kohtelu.

Sikala.
Eläinaktivistien salaa kuvaamilla videoilla näkyy, miten sikoja hakataan lantakolalla. Työntekijä yrittää ilmeisesti rangaista sikoja, jotka purevat muiden häntiä.

Videot poikkeavat eläinaktivistien aiemmin julkaisemista yökuvauksista. Nyt piilokamera on tallentanut sikalan arkea päivisin, kun työntekijät ovat olleet hoitamassa eläimiä.

Oikeutta eläimille -järjestö kertoo saaneensa videot yksityishenkilöiltä, jotka ovat kuvanneet salaa kahdellatoista eläintilalla viime ja tänä vuonna. Uusimmat videot ovat tältä syksyltä.

Yle katsoi aiheen olevan yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että päätti sen perusteella tehdä jutun ja esittää poikkeuksellista videomateriaalia.

Kuinka kattavan kuvan Ylen A-studion haltuunsa saamat videot antavat tuotantoeläinten kohtelusta? Rikotaanko tiloilla lakia vai onko kohtelu vain kovakouraista?

Videoita kommentoivat eläinlääketieteen tohtori Laura Hänninen Helsingin yliopistosta ja Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö jutussa, joka esitetään tänään keskiviikkona klo 21.05 alkavassa A-studiossa.

Juttua tarkennettu 28.10. klo 16.00, lisätty Ylen perustelut materiaalin näyttämiselle.