1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei ole pakko haravoida, vaikka naapuria ärsyttäisi

Omakotitaloalue kylpee syksyisessä auringonvalossa. Nurmikot hohtavat vielä vihreinä – paitsi yhdellä, joka on jättänyt lehtensä haravoimatta. Osa naapuristosta kiristelee hampaitaan, kun kevyet vaahteranlehdet lennähtävät tuulen mukana muille tonteille. Naapurin ei kuitenkaan ole mikään pakko haravoida lehtiään, vaikka muita kuinka pännisi.

ilmiöt
Mies haravoimassa pihalla.
Pentti Kallinen / Yle

– Pihojen pitäisi olla yleisilmeiltään siistejä. Puutumme jätelain tarkoittamaan roskaamiseen, pihojen jäte- ja romukasoihin, emme siihen kuka on jaksanut haravoida. Sellainen pihan hoitamattomuus ei ole rikos, sanoo ympäristösuunnittelija Taija Lahtinen Kokkolasta.

Piha voi olla täynnä sekalaista romua ja muistuttaa pahimmillaan kaatopaikkaa. Sellainen jo herättää huomiota ympräsitössään. Ongelmapihat tulevatkin viranomaisten tietoon kansalaisten kautta.

Puutumme jätelain tarkoittamaan roskaamiseen,  pihojen jäte- ja romukasoihin, emme siihen kuka on jaksanut haravoida. Sellainen pihan hoitamattomuus ei ole rikos.

– Ensin lähtee siivouskehotus kiinteistön omistajalle. Jos tulosta ei tule, sitten määräys, jota tehostetaan uhkasakolla. Se auttaa enimmäkseen, tosin suurin osa kehotuksen saaneistakin jo siivoaa pihansa, kertoo Taija Lahtinen.

Lumi ja pimeys saa naapurinkin pihan näyttämään hyvältä

Ikuisuustapauksia löytyy. Heitä, jotka siivoavat sakon uhalla, antavat taas pihan täyttyä romusta ja saavat siivouskehotuksen jälleen kerran muutaman vuoden kuluttua.

Oman ja naapurin pihan kunto kiinnostaa suomalaista eniten keväällä.

– Naapurin roskat paljastuvat lumen alta. Valitukset painottuvat kevääseen ja alkukesään, syksyä kohti ilmoitusinto hiipuu. Lumipeite ja pimeys saavat naapurinkin pihan näyttämään hyvältä.

Palataanpa vielä syksyn lehtiin. Moni kotipuutarhuri vannoo haravoimattomuuden nimiin. Kastemadot tykkäävät laiskasta haravanheiluttajasta.

Lue seuraavaksi