1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Halailu kielletty syyhyn vaivaamassa Hennalan hätämajoituksessa

Hennalan hätämajoitusyksikössä Lahdessa leviävä syyhyepidemia voi siirtää turvapaikanhakijat telttamajoitukseen. Syyhylääkityksen ovat saaneet jo kymmenet turvapaikanhakijat – suurin osa varmuuden vuoksi.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hennalan hätämajoitusyksikössä syyhytapauksia on ilmennyt tähän mennessä muutamia kymmeniä. Tartuntoja on havaittu lähinnä lapsiperheissä.

Tilanne on hallinnassa, kertoo hätämajoitusyksikön johtaja Markku Heikkilä SPR:n Hämeen piiristä.

– Hoidon saaneita on merkittävästi enemmän kuin tartunnan saaneita. Silloin, kun perheestä joku infektoituu, koko perhe hoidetaan.

– Syyhy on rajautunut huonekohtaisesti. Niiden huoneiden, missä syyhyä on esiintynyt, kaikki asukkaat on hoidettu samalla. Tällä estetään, ettei syyhy leviä huoneen sisällä.

Halailu kielletty

Vapaaehtoinen henkilökunta käyttää käsidesiä ahkerasti. Suurempia rajoituksia toiminnassa ei ole – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, kertoo Heikkilä.

– Ohje on, että asukkaita ei halailla.

Ohje on, että asukkaita ei halailla.

Markku Heikkilä

Jos syyhyepidemiaa ei saada kuriin, SPR harkitsee asukkaiden majoittamista väliaikaisesti telttoihin.

Heikkkilän mukaan Tampereelta on saatavissa useita lämmitettäviä majoitustelttoja, jotka on varustettu telttavuotein.

– Yhteen telttaan voi majoittaa 10–12 henkilöä kerrallaan. Teltassa majoitutaan korkeintaan viikon verran.

Teltoille on tilaa Hennalan varuskunnan alueella. Esimerkiksi kasarmirakennusten viereinen jalkapallokenttä sopii tarkoitukseen.

Koulu tulee lasten luokse

Tartuntatilannetta Hennalassa seurataan päivittäin. SPR tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirin ja Lahden kaupungin terveystoimialan kanssa.

Opettajat tulevat keskiviikkona hätämajoitukseen töihin.

Markku Heikkilä

Eniten syyhy vaikuttaa turvapaikanhakijoiden lasten koulun aloitukseen. Lasten oli määrä aloittaa valmistava opetus tällä viikolla Kärpäsen ja Salinkallion kouluissa, mutta kouluunmenoa lykätään toistaiseksi.

Koulu alkaa hätämajoitusyksikön tiloissa ja jatkuu siellä, kunnes syyhy on taltutettu.

– Opettajat tulevat keskiviikkona hätämajoitukseen töihin. Järjestämme koulutiloja sen mukaan, miten tarvetta on. Pikkuisen joudumme siirtämään kalusteita, mutta tilaahan meillä on, Heikkilä sanoo.