1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöministeri Tiilikainen veti takaisin ASP-lakiesityksen

Ympäristöministeriön mukaan lakiesitys ASP-säästämisen muutoksista on vedetty pois valtioneuvoston käsittelystä. Syynä on korkotuen epäoikeudenmukaiseksi koettu kohdentuminen eri ikäryhmissä.

talous
Asunnonkatsoja tyhjässä asunnossa Helsingissä.
Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Nykyinen hallitus suunnitteli lisämuutoksia asuntosäästöpalkkiojärjestelmään (ASP) vuoden 2016 alusta lähtien. Säästämisen piti mahdollistua 15-vuotiaille, kun aiemmin ikäraja on ollut 18 vuotta.

Ympäristöministeriöstä kerrotaan Yle Uutisille, että nyt lakimuutoksen valmisteluun on otettu aikalisä. Asian päällä oleva ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on vetänyt esityksen pois valtioneuvoston esityslistalta.

Esitys on koettu ongelmalliseksi, sillä muutos ei hyödyttäisi 15-vuotiaita nuoria. Ympäristöministeriön lakiesityksen mukaan nuoren tulisi kerryttää säästöä omilla tuloillaan, ja näin esimerkiksi sukulaisten rippilahjarahoja ei voisi tallettaa tilille.

Tämä puolestaan vähentäisi nuorten korkotuloja, joka riippuu tilille talletetun summan suuruudesta. Yksi ASP-tilin eduista on se, että säästöille tarjotaan 2–4 prosentin lisäkorkoa aloitusvuodelta ja sitä seuraavalta viideltä vuodelta.

Näin 15-vuotiaana avattu tili olisi vain todella harvan nuoren kohdalla tuottoisa ratkaisu. Tilanne on toinen jo työelämässä mukana olevilla, joiden tulot ovat säännöllisiä.

Myöskään Finanssialan keskusliitto ja pankit eivät ole olleet tyytyväisiä lakiesitykseen, vaikka ne ovat ajaneet pitkään ikärajan alentamista. Kivenä kengässä on ollut se, etteivät sukulaiset ole voineet tallettaa rahaa nuorten tilille.

Ympäristöministeriö on puolustanut esitystä sillä, että he ajattelevat asiaa yhteiskunnan ja veronmaksajien näkökulmasta. Korkotulot tilillä ovat verovapaita, ja samalla valtio takaa lainan. ASP-säästämistä onkin kritisoitu tulonsiirtona hyvätuloisten jälkeläisille.

Ministeriön mukaan lainan pitäisikin perustua omaehtoiseen säästämiseen. Pankit ovat puolestaan muistuttaneet, ettei sitä voida valvoa, kuka talletuksen takana oikeasti on.

Ympäristöministeriö tullee esittämään muutoksia ASP-säästämiseen toisessa muodossa vuodenvaihteen jälkeen.

Lue seuraavaksi