1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Magneettimedian kirjoitukset eivät yllä kiihottamisrikokseen

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on omalta osaltaan lopettanut ilmaisjakelulehti Magneettimedian esitutkinnan. Hänen mukaansa kevään kirjoitukset ovat kärkeviä ja provokatiivisia, mutta eivät täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä. Myös poliisi esitti esitutkinnan lopettamista.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Poliisi kirjasi huhtikuussa yksityishenkilön tekemän tutkintailmoituksen Magneettimedian kirjoituksista. Ilmoituksen nimikkeenä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. 

Lehti julkaisi kirjoitukset paperiversion lisäksi myös Magneettimedian verkkoversiossa. Poliisin tutkinta koski kahta artikkelia.

Ensimmäisessä jutussa arvosteltiin Punaista Ristiä, poliisia ja mediaa. Tutkinnanjohtajan lausunnon mukaan mukaan artikkeli oli voimakkaasti maahanmuuttovastainen, mutta siinä  esiin tuotuja rikosväitteitä ei voida osoittaa perättömiksi.

– Jutun kirjoitusasu oli räikeä ja hyvän maun vastainen, mutta syyteharkinnassa syytettä ei nostettaisi ei rikosta - perusteella, luonnehtii poliisi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan kirjoitus ei kärkevyydestään ja provokatiivisuudestaan huolimatta täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä.

Toisessa jutussa käsiteltiin II maailmansodan jäljiltä Sveitsiin jääneitä ilman omistajaa olevia talletuksia. Poliisi piti kuitenkin jutussa esiintyneitä väitteitä niin värittyneinä, että niitä ei kukaan pitäisi totena. Niin ikään Israelin valtion arvostelua pidetään yleisesti sananvapauteen kuuluvana, eikä se täytä rikoksen tunnusmerkistöä. 

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo lisäksi, että poliittisia ja poliittisia tavoitteita ajavia ryhmiä ei ole perusteltua  pitää kiihottamissäännöksen  tarkoittamina suojelukohteita, vaikka niiden jäsenet  tunnustaisivatkin tiettyä uskontoa. 

Apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöksestä kertoi ensimmäisenä Suomen Tietotoimisto.