Suomalaiset kilpailevat pohjoismaisista kulttuuripalkinnoista – seuraa suoraa lähetystä

Pohjoismaiden neuvosto jakaa tänään viisi merkittävää kulttuuripalkintoa Reykjavikissa. Voittajat julkaistaan klo 21.30 alkavassa suorassa lähetyksessä, jota voit seurata Ylen sivuilla.

kulttuuri

Pohjoismaiden neuvoston viiden kulttuuripalkinnon voittajat julkaistaan tänään tiistaina klo 21.30. Palkintokategoriat ovat kirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, musiikki, elokuva sekä luonto- ja ympäristö. Palkintojenjakotilaisuus lähetetään suorana Yle Areenassa.

Palkintojen tarkoituksena on lisätä maiden välistä kulttuuriyhteistyötä ja tehdä pohjoismaista kulttuuria tunnetuksi. Noin 47 000 euron suuruiset palkinnot jaetaan neuvoston istunnon yhteydessä musiikkitalo Harpassa, Reykjavikissa.

Kulttuurin ohella palkitaan ympäristöhankkeita

Erikoisin palkintokategoria on luonto- ja ympäristöpalkinto, jonka teemana ovat kasvihuonepäästöt. Suomen ehdokkaiden joukossa on yhteisöllinen tavarankuljetuspalvelu PiggyBaggy, sekä Sixten Sjöblomin tutkima biodiesel –polttoaine, joka on aktiivisessa käytössä Ahvenanmaan joukkoliikenteessä.

Myös evankelis-luterilaisen kirkon ympäristötyö on ehdolla palkinnon saajaksi. Esimerkkeinä kirkon ympäristöhankkeista ovat seurakuntia kestävään kehitykseen kannustava ympäristödiplomi, sekä pääsiäiseen ajoitettu ekopaasto.

tyttö karhuntaljan sisällä
J-P Valkeapää: He ovat paenneet (2014)Jaana Rannikko

Elokuvapalkinnosta kilpailee Suomen ehdokkaana Jukka-Pekka Valkeapään kasvukertomus He ovat paenneet.

Kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat ovat Peter Sandströmin romaani Transparente Blanche (suom. Valkea kuulas), Hannu Raittilan romaani Terminaali _ja Karin Erlandssonin romaani _Minkriket (suom. Minkkitarha).

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkintoa tavoittelee Maria Turtschaninoffin romaani: Maresi: Krönikor från Röda klostret, (suom. Maresi: Punaisen luostarin kronikoita), Marjatta Levannon ja Julia Vuoren tietokirja Leonardo oikealta vasemmalle ja Malin Klingenbergin romaani Alberta Ensten och uppfinnarkungen.

Musiikkipalkinto myönnetään vuorovuosin elossa olevan säveltäjän teokselle tai esiintyjäryhmälle. Tänä vuonna Suomen ehdokkaat ovat hanuristi Kimmo Pohjoinen ja sellorockyhtye Apocalyptica.