Hyppää sisältöön

Vaikea kysymys: Ymmärtääkö sosiaalisessa mediassa tyhmiä kirjoittava kirjoittavansa tyhmiä?

Nettiraivo, toisten nolaaminen ja laukaustenvaihtoa muistuttavat tyhmät mielipiteet ovat alkaneet hävettää monia. Ihminen saattaa vaikuttaa somessa tyhmältä silkkaa ymmärtämättömyyttään, sanovat asiantuntijat.

Kuva: Stina Tuominen/Yle

Harva aloittaa kuumana käyvää nettikeskustelua, mutta liikkuvaan junaan on helppo hypätä. Kun aihe vaan osuu tarpeeksi lähelle, saattaa tulla kirjoittaneeksi tyhmiä.

– Kun puhutaan tyhmistä postauksista, niin ei puhuta yksittäisestä ryhmästä ihmisiä. Eri tilanteissa kuka tahansa meistä saattaa tehdä niitä. Tämän ajan tragediana on jotenkin malttamattomuus kuunnella. Juttuja tulee vastaan tosi äkkiä ja niihin reagoidaan hyvin äkkiä, sanoo Tukholman yliopiston Mobile life -keskuksen  tutkijana toimiva Airi Lampinen.

Somessa meillä kaikilla on mahdollisuus julkaista niin tyhmästi tai viisaasti kuin haluaa. Moni ei edes tajua kuinka tyhmiä julkaisee.

Somecon toimitusjohtaja Minna Valtari

Lampisen osaamista on profiilityö eli se, mitä ihmiset tekevät hallitakseen omaa esiintymistään sosiaalisessa mediassa ja minkälainen vaikutelma heistä siellä syntyy. Tutkija muistuttaa, että sosiaalisen median digitaalinen sisältö säilyy, leviää ja on kopioitavissa uusiin asiayhteyksiin ja odottamattomille yleisöille. Kasvokkain tapahtuvassa keskustelussa näin ei tapahdu. 

– Varmaan avainsanoja ovat tunteet ja ajattelemattomuus. Postauksen seurauksia ei mietitä. Some on monissa muodoissaan sen verran uutta, että ei vain ole ymmärretty seurauksia.

Saman havainnon on tehnyt suomalaisille yrityksille sosiaalisen median sudenkuoppia kouluttava Someco.

– Somessa meillä kaikilla on mahdollisuus julkaista niin tyhmästi tai viisaasti kuin haluaa. Moni ei edes tajua kuinka tyhmiä julkaisee. Mutta some on silti tervehdyttänyt verkkokeskusteluja. Alkuun vielä ymmärrettiin, että pitää käyttää harkintaa, kun omalla nimellä esiintyy, mutta nyt harkinnasta on vähän livetty, sanoo toimitusjohtaja Minna Valtari.

Liian viisaita kirjoittava vasta tyhmältä tuntuukin

Monissa maissa tunnetaan sanonta, jonka mukaan tyhmä luulee tietävänsä kaikesta kaiken, kun taas fiksu epäilee jatkuvasti olevansa tyhmä. Sosiaalisessa mediassa moni on väsähtänyt korjailemaan täysin käsistä lähteneitä kommentteja faktoilla ja tilastoilla. Periksi antaminen on kuitenkin vain osasyy. Moni pelkää, että somen lynkkausinto kääntyy totuudentorvea vastaan.

Esimerkiksi poliiseja kommentoinut ei välttämättä ajattele, että se saattaa tulla myös näiden poliisien tietoon.

Tukholman yliopiston Mobile life –keskuksen tutkija Airi Lampinen

Sosiaalinen media on kiireisten kaaos, jota ei voi enää pitää erillään muusta elämästä. Siellä sitten keskustellaan elämästä ja kuolemasta – tai alle kuuden euron pizzoista. Poliisin surullisenkuuluisa harmaan talouden some-kampanja meni jopa henkilökohtaisuuksiin. Pizzapoliiseista tehtiin kommenteissa täysiä tolloja.

– Ei ole ymmärretty, että usein kommentti tavoittaa yllättäviä yleisöjä. Esimerkiksi poliiseja kommentoinut ei välttämättä ajattele, että se saattaa tulla myös näiden poliisien tietoon, Tukholman yliopiston Airi Lampinen toteaa.

Somecon Minna Valtari muistuttaa somen arvaamattomuudesta. Alle kuuden euron pizzoissakin tapahtui jokin leimahdus, jonka jälkeen muiden oli helppo lähteä kommentteihin omilla väitteillään mukaan.

– Olisi voinut käydä myös niin, ettei kukaan reagoi. 

Mutta myös viisaita suoltava kirjoittaja ärsyttää somessa. Toiset ovat taitavampia kirjoittamaan. Hyvä ja harkittu kirjoittaminen näkyy. Tutkija Airi Lampisen mukaan sekin ärsyttää. Hyvää kirjoittajaa, joka harkitsee sanottavansa, ei pidetä aitona.

Kirjoita, pidä tauko ja julkaise

Someco opettaa asiakkailleen kuitenkin harkitsevaa sanankäyttöä. Koulutusta on jouduttu muuttamaan, koska monissa yrityksissä suorastaan pelätään somesta alkavia julkisuuskriisejä. Toista se oli pari vuotta sitten.   

– Ennen kuin julkaiset, mieti voiko joku ymmärtää tämän asian väärin. Hengähdä ja käy läpi pieni harkintaprosessi, miltä postaus näyttää jonkun toisen silmin katsottuna. Mieti myös, lähdetkö itse tahallaan väärin ymmärtämään, Minna Valtari sanoo.

Esimerkiksi monille on voinut tulla yllätyksenä, kuinka poliittisesti aktiivinen joku Facebook-kavereista on. Facebookissa tämä tuttu kaveri saattaa intoilla ja haukkua aivan eri otteella kuin kasvokkain työpaikan ruokalassa tai urheiluseuran pukuhuoneessa.

Tukholman tutkija Airi Lampinen toivoo malttia ennen kuin tällaisen kaverin poistaa kaverilistalta.  Omasta arvomaailmasta poikkeavia postauksia sietämällä voi saada itselleen arvokasta tietoa. Jos taas aktivistin postauksista tulee huono olo, on tällainen kaveri ehkä viisainta piilottaa.

.
.