1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lieksan somalit perustivat oman kylätalon maahanmuuttajille

Lieksaan on perustettu tiettävästi Suomen ensimmäinen monikulttuurinen kylätalo. Toimintaa pyörittää Lieksan Somaliperheyhdistys. Mukaan toivotaan kaupungin kaikkia kansallisuuksia, joita on lähes 30. Kylätalolla kokataan, keskustellaan ja katsellaan jalkapalloa.

Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle

Lieksassa on vajaat 12 000 asukasta, joista maahanmuuttajien määrä on noin 600. Maahanmuuttajista selvästi suurin ryhmä ovat somalit.

Lieksan Somaliperheyhdistykseen kuuluu noin 250 jäsentä. Syyskuusta alkaen yhdistys on pyörittänyt keskustan tuntumassa Rantalantiellä Metka-nimistä kylätaloa.

Kylätalosta on jo korjattu katto, rakennukseen oli saatu jo aiemmin sähköt, lämmitys ja vesi. Somaliperheyhdistys jatkaa kunnostusta muun muassa Pohjois-Karjalan ammattiopiston sisustusartesaaniopiskelijoiden kanssa.

– Suomen aktiivisin somaliyhdistys, kehaisee ylpeänä Mohamed Makaran Ahmed.

Uuden elämän saaneessa puutalossa oli ensimmäisenä avoimien ovien päivänä tiistaina melkoinen vilinä aamusta iltaan. Itse tehdyt noutopöydän leivonnaiset hupenivat silmissä.

Omasta kulttuuristaan kertoivat Lieksaan jo kotiutuneet nuoret. Aikuiset puolestaan esittivät muun muassa somalialaisia lauluja ja irakilaista tanssia. 

Tulkki Ahmed Ibrahim ja kulttuurisihteeri Mohamed Makaran Ahmed. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle

Talo työllistää ja tuottaa palveluja

Työtä talosta on saanut neljä maahanmuuttajaa, kuten kulttuurisihteereinä toimivat Sharif Nasra ja Mohamed Makaran Ahmed. Myös vapaaehtoisia vetäjiä tarvitaan, sillä talolla on toimintaa joka päivä aamusta iltaan. Päivittäin paikalta löytyy somalin kielen lisäksi arabian-, venäjän- ja suomenkieltä taitavat ohjaajat.

Räätälöityäkin ohjelmaa löytyy sekä naisille että miehille. Mukaan on kutsuttu myös Märäjälahdessa sijaitsevan Lieksan vastaanottokeskuksen väkeä eli käytännössä irakilaisia, joille tarjotaan muun muassa tarpeellista paikallistietoutta ja toimintaa.

Suomen aktiivisin somaliyhdistys.

Mohamed Makaran Ahmed

– Aamupäivisin täällä on ohjelmaa vanhemmille ihmisille, esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen opetusta. Perjantaisin on irakilaisten vakiopäivä ja naisten ilta, jossa kokataan ja keskustellaan. Lauantaisin ja sunnuntaisin miehet kokoontuvat katsomaan jalkapalloa, kertoo Mohamed Makaran Ahmed, tulkkinaan Ahmed Ibrahim.

Uusia yrityksiä vireillä

Kerhojen ja erilaisten tilaisuuksien lisäksi ohjelmassa on parhaillaan muun muassa yrittäjyyskurssi, jolle osallistuu kymmenen miestä. Suunnitelmissa väikkyy avata kylätalolle kahvila ja pieni ompelimo.

Kylätalon toiminnan taustalla on EU-rahaa, Euroopan Sosiaalirahaston kaksivuotisen Leijat-hankkeen muodossa.

Hankkeen ideana on, että maahanmuuttajat itse sekä kehittävät että toteuttavat maahanmuuttajien tarvitsemia ja toivomia palveluja. Tarvittaessa toisia neuvotaan puhelimenkin välityksellä ja ohjataan eteenpäin.

– On täällä turistejakin käynyt, kertoo tulkkina toimiva Ahmed Ibrahim.