Salainen ruotsalainen ryhmä toimii Venäjän informaatiosotaa vastaan – "Putin pyrkii horjuttamaan Ruotsia"

Sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan ruotsinkielinen Sputnik News -sivusto on esimerkki Venäjän informaatiokampanjasta Ruotsia vastaan.

Ulkomaat
Kuvankaappaus se.sputniknews.com -sivuston etusivulta.
Kuvankaappaus se.sputniknews.com -sivuston etusivulta.Yle Uutisgrafiikka, lähde: se.sputniknews.com

Ruotsi on perustanut ryhmän, jonka tehtävänä on puolustaa maata Venäjän informaatiosotaa vastaan, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Salainen ryhmä toimii Ruotsin kriisivalmiusvirastossa (MSB). Sen asiantuntijat tutkivat päivittäin Ruotsiin suunnattuja informaatio- ja vaikuttamiskampanjoita.

Dagens Nyheterin mukaan yksi selkeimmistä esimerkeistä avoimesta, käynnissä olevasta informaatiokampanjasta Ruotsissa on ruotsinkielinen Sputnik News -sivusto. Se käynnisti toimintansa huhtikuun puolivälissä, ja DN:n mukaan sen tehtävänä on levittää Venäjän politiikkaa ja maailmankuvaa ulkomailla.

– Se on työkalu, jota käytetään Venäjän johdon tavoitteiden täyttämiseen pitkällä aikavälillä, arvioi vanhempi analyytikko Björn Palmertz Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luonut Sputnik Newsin konseptin. Kaksi vuotta sitten hän hyväksyi lain, jolla uutistoimisto Ria Novosti ja radion ulkomaanpalvelu Venäjän ääni yhdistettiin Sputnik Newsiksi. Se kuuluu osana Rossija segodnja -yhtiöön.

Sputnik: Ruotsi rakastaa Isisiä

Sputnik Newsin ensimmäisen ruotsinkielisen artikkelin otsikko oli "Pohjoismaat lisäävät puolustusyhteistyötään Venäjää vastaan". Sivustolla julkaistaan päivittäin 10–15 artikkelia. Niissä on kerrottu muun muassa, että "Ruotsi rakastaa Isisiä" ja "Venäläinen alus Juutinraumassa sai Ruotsin median suunniltaan pelosta".

– Venäjä pyrkii horjuttamaan Ruotsia. Se on pitkäaikainen tavoite. Se yrittää heikentää Ruotsia ja vahvistaa asemiaan Baltian maissa ja Itä-Euroopassa, arvioi puolustusanalyytikko Johan Wiktorin.

Lehdellä kymmeniä avustajia

Sputnik Newsilla ei ole toimitusta Ruotsissa. Moskovan keskustoimituksessa työskentelee ruotsinkielisiä toimittajia ja kymmenet ruotsintaitoiset avustajat tekevät juttumatkoja Skandinavian maihin, kertoo lehden tiedottaja Katerina Azarova Dagens Nyheterille.

– Meillä ei ole pysyvää toimitusta Ruotsissa juuri nyt, mutta olen varma, että sellainen perustetaan, Azarova kertoo.

Hänen mukaansa sananvapaus on Sputnik Newsille yhtä tärkeä arvo kuin muillekin uutistoimituksille, eikä se ole propagandakone.

– Raportoimme uutisemme useista eri näkökulmista, varsinkin sellaisista näkökulmista, joita valtamedia ei nosta esille. Haluamme, että lukijamme voivat muodostaa mielipiteensä itse.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsin äärioikeistolaiset ja rasistiset uutissivustot levittävät Sputnik Newsin artikkeleita. DN:n mittauksen mukaan Sputnik on tavoittanut 90 000 henkilö Ruotsissa viimeisen 30 päivän aikana.

Kriisivalmiusviranomainen seuraa sivustoa

Ruotsin kriisivalmiusviranomaisen informaatiosodan vastaista ryhmää johtaa Mikael Tofvesson. Sputnik News on hänelle tuttu uutissivusto.

– Luemme sitä joka päivä, totta kai.

Hän ei halua kertoa Dagens Nyheterille, kuinka monta henkilöä ryhmään kuuluu, mikä heidän kompetenssinsa on, tai miten he työskentelevät.

– Jos kertoisin, muut maat voisivat käyttää tietoja kykymme arvioimiseen, Tofvesson sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että tehtävää priorisoidaan. Kriisivalmiusvirasto käyttää resurssinsa ennen kaikkea uhkien tunnistamiseen ja ehkäisemiseen.

– Olemme alkaneet tehdä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jotka tekevät tämäntyyppistä työtä: Puolustusvoimien, turvallisuuspoliisi Säpon ja poliisin.