Sairaalaklovnit tuovat iloa pienten potilaiden elämään – video

Suomalaiset sairaalaklovnit saavat parhaillaan vinkkejä työhönsä alan kansainväliseltä kattojärjestöltä. Uuden lastensairaalan eli klovnienkin tulevan työpaikan rakentaminen puolestaan etenee aikataulussa. Videolla sairaalaklovnit Tohtori Matkimus ja Tohtori Fideliina Tittityy kiertävät Lastenklinikalla.

Kotimaa
Sairaalaklovnit tohtori Matkimus ja tohtori Fideliina Tittityy kiertävät Lastenklinikalla.
Lapsipotilaille iloa tuovat sairaalaklovnit haluttaisiin mukaan nykyistä tiiviimmin hoitotilanteisiin.

Suomalaisia sairaalaklovneja on tällä hetkellä yli 20 ja he velmuilevat kaikissa yliopistosairaaloissa kautta Suomen. Parin vuoden päästä klovnit pääsevät aivan uuteen paikkaan viihdyttämään lapsipotilaita – uuteen lastensairaalaan.

– Tämän meidän työmme kannalta on helpompaa, kun pääsemme siihen tilanteeseen, että lastenosastot ovat lastensairaalassa eikä ripoteltuna eri puolille sairaalaa niin kuin tällä hetkellä on, kuvailee nykytilannetta Lastenklinikalla Sairaalaklovnit ry:n klovnivastaava Markku Kykkänen.

Sairaalassa klovnit ovat usein paikalla eri aikaan kuin lääkärit ja hoitajat. Mutta tämä saattaa muuttua.

– Meidän tämänhetkisen projektin tarkoitus on lisätä yhteistyötä ja dialogia sairaalahenkilökunnan kanssa, jotta me voimme kehittää uusia toimintamalleja ja klovneista olisi myös enemmän hyötyä sairaalalle ja potilaalle hoitotilanteissa, Kykkänen kertoo.

Nyt suomalaisklovneja on saapunut kouluttamaan kansainvälisen kattojärjestön taiteellinen johtaja.

– Voimme mennä eteenpäin klovnien työssä. Voimme kysyä, mitä muuta voisimme tehdä, miten voimme paremmin käyttää taitojamme, palveluitamme ja mahdollisuuksiamme yhdessä, listaa Red Noses Internationalin taiteellinen johtaja Giora Seeliger.

Seeliger itse on tehnyt sairaalaklovnin töitä jo yli 20 vuotta. Tällä hetkellä hän kiertää kouluttamassa ympäri maailmaa, mutta toimii yhä myös klovnina Wienissä.

Suomessa sairaalaklovnien toiminta pyörii lahjoitusten ja avustusten varassa.

Työmaalla alkaa elementtien pystytys

Uusi lastensairaala nousee nykyisen lastenklinikan naapuriin. Pääurakointija SRV:n mukaan työt etenevät aikataulussa.

– Tällä hetkellä olemme saaneet kaikki perustukset valettua, sinne on mennyt sellainen tuhat kuutiota betonia. Sitten on käynnissä paikallavalurungon valutyöt, betonia kuluu siihen noin 8 000 kuutiota, sanoo projekti-insinööri Kalle Nurmi SRV:ltä.

Seuraavaksi aletaan pystytään betonielementtejä. Tavoite on, että sairaala on valmis vuoteen 2017 mennessä. Uudessa sairaalassa on kahdeksan kerrosta ja lisäksi yksi kerros konehuonetta varten.