Postivarkaita liikkeellä entistä enemmän: ”Kirjeistä haetaan identiteettitietoja”

Postinjakelukärryistä katoaa aika ajoin tavaraa varkaiden matkaan. Postin riskienhallintajohtajan mukaan kirjeistä haetaan esimerkiksi henkilöllisyystietoja petosrikoksia varten. Varkauksia on tänä vuonna tilastoitu aiempaa enemmän.

Kotimaa
Kuvassa postinjakaja liukkaalla kadulla.
Anssi Leppänen / Yle

Helsingin Kalliossa kerrostalon asukkaille oli perjantaina jaettu ilmoitus: varas oli samaisena päivänä kähveltänyt postinjakelukärrystä tukun lähetyksiä ja Posti oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Postin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Markku Rajamäki kertoo, että valitettavasti kyseessä ei ole yksittäistapaus, vaan postivarkaudet ovat lisääntymään päin. Koko maassa on tänä vuonna tilastoitu noin 50 postivarkautta, kun viime vuonna lukema jäi 35:een.

Varkaudet näyttävät keskittyvän alueellisesti ja ajallisesti. Tämä viittaisi siihen, että kyseessä on melko pieni tekijäjoukko.

– Suurin osa on pääkaupunkiseudun kolmen suuren kaupungin alueella ja muualla maassa suuremmissa kaupunkikeskittymissä, Rajamäki kertoo.

Hänellä on selkeä näkemys postivarkaiden motiivista.

– Katsotaan, löytyisikö sieltä jotain arvokasta tai rahaksi muutettavaa ja nyt trendi on, että haetaan identiteettitietoja.

Turvallisuusjohtajan mukaan postivarkaudet ovat lisääntyneet myös Ruotsissa.

– Tämä on valmistelevaa toimintaa esimerkiksi petosrikoksiin. Pyritään hakemaan sen tyyppisiä lähetyksiä, joissa todennäköisesti voisi olla sisällä esimerkiksi täydellisiä henkilötunnuksia, nimitietoja, osoitetietoja, joita voisi käyttää myöhemmin vaikkapa verkosta tilattaessa jonkun toisen nimissä tavaraa.

Vietiinkö juuri minun postiani?

Koska päiväpostin jakelukärryissä on tavallisesti kirjeitä ja lehtitilauksia, joita toimitusta ei erityisesti seurata, tarkkaa tietoa varastetuista lähetyksistä ei välttämättä ole.

Postinjakaja kykenee yleensä kertomaan esimerkiksi, mihin kerrostalon rappuun varastettu posti oli menossa. Yksittäisen asukkaan pähkäiltäväksi kuitenkin jää, olisiko juuri hänelle kyseisenä päivänä pitänyt saapua jotakin paperipostin mukana.

Kärryistä tai postipyörän kyydistä varastetut lähetykset ovat Postin vastuulla ja yritys tekee jokaisesta tapauksesta rikosilmoituksen.

Mutta miten Posti pyrkii estämään varkauksia?

– Pyrimme kehittämään kalustoa niin, että kaikissa jakeluvälineissä olisi aina lukot ja että ne olisivat kunnossa ja niitä käytetään, Rajamäki kertoo.

Toisinaan epäiltyjä postivarkaita jää poliisin haaviin. Näin kävi esimerkiksi elokuun alussa, kun varkauksia tapahtui useampi peräjälkeen.

– Se tietynlainen etuhan tässä on, että kun varkaudet tapahtuvat perusjakelusta päiväsaikaan, on valoisaa ja muita ihmisiä liikkeellä. Luojan kiitos kansalaiset tekevät myös havaintoja näistä ja ilmoittavat niistä poliisille.