1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. islam

Suomen muslimit haluaisivat verottaa luterilaisen kirkon tapaan

Suomen muslimit haluaisivat verotusoikeuden itselleen luterilaisen kirkon tapaan. Verotuksen avulla muslimit uskovat voivansa pyörittää pieniä moskeijoitaan nykyistä paremmin ja tarjota parempaa palvelua muslimivähemmistölle. Verotusoikeuden muutos vaatisi lakimuutoksia.

Anas Hajjar Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Suomen noin 80 pientä moskeijaa tai muslimien rukoushuonetta toimivat nykyisellään pääosin vapaaehtoisvoimin ja jäsenmaksujen turvin. Työ käy välillä raskaaksi – myös Helsingin Mellunkylässä sijaitsevassa Resalat-yhteisössä, joka on yksi suurimmista Suomen muslimiyhteisöistä.

– Tiedämme, miten vaikeaa meillä on esimerkiksi pyörittää tätä paikkaa. Saada ihmisiltä lahjoituksia, Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour sanoo.

Moskeijoiden rahoitukseen saattaisi olla tulossa helpotusta, sillä Suomen Islamilainen neuvosto SINE valmistelee ehdotusta, jossa Suomen moskeijat saisivat itselleen verotusoikeuden luterilaisen kirkon tapaan. Työ on SINEn puheenjohtaja Anas Hajjarin mukaan vasta alussa.

– Minusta verotus vaatisi jonkin keskeisen tahon, johon nämä varat tulisivat ja se taho jakaisi niitä moskeijoille. Verotus ratkaisisi monta ongelmaa rahan osalta. Ihmiset unohtavat maksaa jäsenmaksuja, mutta silti he odottavat palvelua, Anas Hajjar sanoo.

Verotuksen avulla moskeijat voisivat muun muassa palkata työntekijöitä hoitamaan hautauksia ja vihkimisiä.

– Paljon on puhuttu aiemmin muun muassa imaamien kouluttamisesta. Ei voida olettaa, että ihmiset opiskelevat pitkään ja sitten tulisivat töihin vapaaehtoiseksi, Anas Hajjar sanoo.

Verotus vaatisi lakimuutoksia

Kirkollisasioista ja uskonnollisista yhteisöistä vastavassa opetus- ja kulttuuriministeriössä kerrotaan, että asia on niin laaja, että moskeijoiden verotusoikeus vaatisi perusteellista yhteiskunnallista keskustelua ja muutoksia nykyiseen lakiin. 

– Kyllä tämä on ilman muuta sen verran poliittinen kysymys, että tästä pitäisi tehdä poliittinen päätös, opetus- ja kulttuuriministeriön vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola sanoo.

– Jos tämmöiseen mentäisiin, tarvitsisi kaikkia rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia tarkastella samoista lähtökohdista, Hiitola sanoo.

Vaikka kaikki muslimit Suomessa eivät usko verotuksen tuovan helpotusta moskeijoiden rahoitukseen, monelle kelpaisi luterilaisen ja ortodoksikirkon viranomaista vastaava asema.

– Olisi hienoa, jos moskeijoidenkin asema vakiintuisi samalla tavalla kuin kirkon, sanoo Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour.

– Se loisi tunnetta, että olen yhtäveroinen muiden kanssa. Jos kristityillä on hienot kirkot, niin miksei muslimeillakin voisi olla kivat moskeijat, Bahmanpour sanoo.