Orpo Italiassa: Vastapainona pakolaisten siirrolle Suomeen Italian parannettava maahantulijoiden rekisteröintiä

Italiassa vieraileva sisäministeri Petteri Orpo lupaa Suomen auttavan Välimeren maita parantamaan maahantulijoiden rekisteröintiä. Suomelta on luvassa lisäapua myös Välimeren rajavalvontaan ja EU:n ihmissalakuljettajien vastaiseen operaatioon.

Ulkomaat
 Sisäministeri Petteri Orpo.
Turvapaikanhakijat on ohjattava laillisille ja turvallisille reiteille, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Orpo kommentoi asiaa Ylelle Italiassa.

Suomen ja Italian sisäministerit ovat neuvotelleet keinoista, joilla Välimeren maita voitaisiin auttaa maahantulijoiden pikaisessa rekisteröinnissä.

Keskustelut käytiin tiistaina Roomassa, missä Suomen sisäministeri Orpo (kok.) tapasi Italian sisäministerin Angelo Alfanon.

Orpo lupasi Suomen lähettävän Italialle asiantuntija-apua, jotta maahantulijoiden järjestelykeskukset saadaan toimimaan nopeammin.

Orpo kertoi painottaneensa Alfanolle, että Italiaan saapuvat pakolaiset ja siirtolaiset pitää saada rekisteröityä maassa ilman, että he jatkavat matkaansa muihin maihin.

Tämä on Orpon mielestä vastapaino sille, että Suomi sitoutuu auttamaan Välimeren maita kuten Italiaa vastaanottamalla turvapaikanhakijoita Suomeen.

Orpo: Suomen lupaus ei riittävä

EU:n alueelle saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten määrä on tuoreimpien tietojen mukaan kasvussa.

Pelkästään Kreikkaan on saapunut viidessä päivässä 62 000 ihmistä. YK arvioi Eurooppaan tulijoiden määrän nousevan tämän ja seuraavan vuoden aikana jopa 1,4 miljoonaan.

– On selvää, ettei Suomen lupaus ottaa muualta EU:sta 3 200 pakolaista seuraavan kahden vuoden aikana ole riittävä. Suomi ei kuitenkaan aio kasvattaa määrää, vaan tärkeää on saada toteutettua ensiksi EU:n tasolla sovitut toimenpiteet, Orpo sanoi Ylen haastattelussa.

Orpon mukaan Suomi voi harkita kasvattavansa suoraan Euroopan ulkopuolisista pakolaisleireistä otettavien kiintiöpakolaisten määrää, mikäli tällä saadaan estettyä ihmisten lähtö vaarallisille merimatkoille.

Suomi lisää panostustaan Välimerellä

Orpo kertoi luvanneensa ministerikollegalleen Alfanolle, että Suomi lisää panostustaan Välimeren rajavalvonnassa sekä EU:n ihmissalakuljettajien vastaisessa Sofia-operaatiossa.

Sofia-operaation haasteena on, ettei sillä ole mandaattia toimia muualla kuin kansainvälisellä merialueella, eikä satamien lähellä esimerkiksi Libyassa, mistä monet ihmissalakuljetusveneet lähtevät.

– On äärimmäisen tärkeää päästä toimimaan Libyassa ja estämään laivojen liikkeellelähtö. Tähän olemme pyytämässä mandaattia YK:lta, Orpo sanoi Roomassa.

Orpon vierailu jatkuu keskiviikkona Sisiliassa, missä hän tutustuu paikalliseen vastaanottokeskukseen ja maahantulijoiden rekisteröintimenettelyyn.