Perussuomalaiset pommittivat Ruotsin pääministeriä maahanmuuttokysymyksillä

Perussuomalaisten kansanedustajat tivasivat Ruotsin pääministeriltä Stefan Löfveniltä maahanmuuttoasioista Pohjoismaiden neuvoston istunnon aluksi. Suomen pääministeri sai vakuutella Suomen kuuluvan länteen ja Pohjolan perheeseen.

Yle maailmalla: Tukholma
Juho Eerola ja Stefan Löfven.
Juho Eerola, Stefan Löfven.Yle Uutisgrafiikka

Pohjoismaiden pääministerit vastasivat eri maiden kansanedustajien kysymyksiin Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa.

Perussuomalaisten kansanedustajat käyttivät tilaisuuden hyväksi ja pommittivat Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä maahanmuuttokysymyksillä.

Löfven vaati puheessaan eri maita kantamaan vastuuta pakolaistilanteesta. Hän on jo aiemmin todennut, että pakolaisia voitaisiin siirtää Ruotsista muihin EU-maihin, koska Ruotsiin heitä on saapunut niin paljon.

Juho Eerola (ps.) ihmetteli puhetta:

– Ruotsissa on aiemmin puhuttu, että maahanmuutto on kansantaloutta vahvistava rikkaus. Nyt kuitenkin puhutte siitä, että taakkaa on jaettava. En oikein ymmärrä, miten voi samaan aikaan olla sekä rikkaus että taakka.

Eerola tiedusteli, arvostaisiko pääministeri sitä, että Suomi pysäyttäisi rajoilleen Venäjältä tulevan kansalaisten vyöryn, jos Venäjällä tapahtuisi jotain, joka saisi suuret ihmisjoukot liikkeelle.

Simon Elon (ps.) mukaan on huolestuttavaa, ettei maahanmuutto ole Ruotsissa hallinnassa, koska se heijastuu Suomeen.

– Uskon, että ruotsalaiset ovat kyvykäs kansa, mutta edes ruotsalaiset eivät ole niin kyvykäs kansa, että tällainen maahanmuuton volyymi olisi kestävää vuosien ajan.

Laura Huhtasaari (ps.) kysyi, voisiko Ruotsi ottaa rajatarkastukset käyttöön.

Sipilä sai vakuutella kuulumista länteen

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai vastata muun muassa kysymykseen siitä, miten hän näkee Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen.

Ruotsin kokoomuksen kansanedustaja Lena Asplund oli huolissaan Venäjän aggressiivisesta käytöksestä ja kyseli, onko Suomi turvallisesti osa länttä.

– Haluamme, että Suomi kuuluu perheeseen. Suomihan ei kuulu Natoonkaan kuten Baltian maat, Asplund sanoi.

Sipilä vakuutti, että Suomi on osa länttä, mutta korosti Venäjän-suhteiden tärkeyttä pitkän rajan takia.

Pohjoismaiden neuvoston istunto jatkuu Islannin Reykjavikissa torstaihin asti.

Yle, Reykjavik