"Kukaan ei voi syödä niin paljon lihaa" – asiantuntija rauhoittelee makkarakohua

"Makkara on yhtä vaarallista kuin tupakka". Paitsi ettei ihan. Tupakka lisää syöpäriskiä 10-kertaiseksi, makkara 1,5-kertaiseksi. Ravitsemustieteen professorin mukaan WHO:n uutta haittaluokitusta onkin tulkittu väärin.

Ylen aamu
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Maailman terveysjärjestön tutkimustulokset ovat nostattaneet huolia prosessoidun lihan ja suolistosyövän yhteyksistä. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoi mitä tiedot merkitsevät arjen ruokavalintojen kannalta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen syöväntutkimuslaitos luokitteli vastikään prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin muun muassa tupakan ja asbestin. Tällaisia lihatuotteita ovat muun muassa makkara, pekoni ja lihaleikkeleet. Lisäksi pidetään todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.

Vertailussa tupakkaan ei ole järjen häivääkään.

Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta toppuuttelee asiasta noussutta kohua. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Fogelholmin mukaan on väärinkäsitys, että lihavalmisteet olisivat samassa syöpävaarallisuusluokassa kuin esimerkiksi tupakka.

– Tässä on kysymys vain syy-seuraus-suhteen näytöstä. Syöpäriski on aivan eri asia. Vertailussa tupakkaan ei ole järjen häivääkään, koska tupakan aiheuttama keuhkosyöpäriski on ainakin 10-kertainen tupakoivien ja tupakoimattomien välillä.

– Jos verrataan niitä, jotka syövät todella paljon makkaraa ja lihavalmisteita niihin, jotka syövät niitä hyvin vähän, niin syövän riski on korkeintaan 1,5-kertainen, jopa monien tutkimusten mukaan pikkuisen vähemmän.

Makkaraa popsimalla on siis vaikea hankkia itselleen syöpää.

– Sanoisin, että kukaan ei voi syödä lihavalmisteita niin paljon!

Makkaraa joka toinen viikko, ei punaista lihaa joka päivä

Teollisesti prosessoitujen lihatuotteiden epäterveellisyys on tiedetty jo aiemmin. Fogelholm kertoo, että vuonna 2007 julkaistiin laaja elintapojen ja syövän yhteyksiä koskeva raportti, jossa sama syy-seuraus-suhde todettiin.

– Nyt syöväntutkimuslaitos toteaa, että syy-seuraus-suhde lihavalmisteiden ja syövän välillä on heidän mielestään saanut riittävästi näyttöä. Heidän mielestään se näyttö on saman vahvuinen kuin syy-seuraus-suhde tupakan ja keuhkosyövän välillä.

Kukaan ei tarvitse lihaa, mutta sopiva määrä lihaa sopii ruokavalioon.

Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori

Jos syöpäriskin haluaa minimoida, kannattaa välttää teollisesti prosessoituja lihatuotteita. Kana on lihansyöjälle turvallisempi vaihtoehto.

– Siipikarja toimii hyvin neutraalisti terveyteen nähden. Siipikarjasta ei näytä olevan haittaa eikä hyötyä. Voisi sanoa, että jos siipikarja korvaa kalan, se on ehkä haitallista, mutta jos se korvaa punaisen lihan ja etenkin lihavalmisteet, niin se on hyödyllistä.

Vanhat ohjeet, eli monipuolisuus ja kohtuullisuus pätevät yhä.

– Mitään sellaista ruokavaliossamme ei ole, mitä ei uskaltaisi syödä. Punaista lihaa ehkä korkeintaan joka toinen päivä pääaterialla. Makkaraa söisin ehkä vain joka toinen viikko. Kevyesti lihavalmisteita leivälle.

– Kukaan ei tarvitse lihaa, mutta sopiva määrä lihaa sopii ruokavalioon.