Onko eläköityminen ihanaa vai kamalaa? Kerro kokemuksesi

Suomessa eläköityy joka vuosi noin 80 000 ihmistä. Ihmiset reagoivat eri tavoin lisääntyneeseen vapaa-aikaan eikä uusi elämänvaihe ole kaikille helppo.

Osallistu
Ihminen makaa sohvalla
YLE / Pekka Sipilä

Eläkkeelle jääminen on elämänmuutos, jonka voi kokea monella tavalla. Yksi täyttää aiemmin työhön kuluneet tunnit uusilla asioilla ja nauttii elämästä, mutta kaikille lisääntynyt vapaa-aika ei ole herkkua.

Esimerkiksi nokialainen sosiaalityöntekijä Ulla Pulakka kertoo eläkkeellejäämisen olleen rankka paikka.

– Fysiikkani parani eläkkeelle jäämisen jälkeen, mutta psyykkinen toipuminen vei kolme vuotta. Minulla oli niin vaikea työstä johtunut burn out, hän sanoo.

Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta, jossa selvitetään tuhansien ihmisten kunto ennen eläköitymistä, eläkkeelle jäämisen aikaan ja sen jälkeen.

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita elintapojen muutoksesta.

– Osasta tulee sohvaperunoita ja osa aktivoituu eläkkeellä liikkumaan, harrastamaan ja matkustamaan, toteaa tutkimuksen johtaja, akatemiatutkija Sari Stenholm Turun yliopistosta.

Oletko eläköitymässä, eläköitynyt hiljattain tai ollut jo pidempään eläkkeellä? Millainen kokemus eläköityminen on sinulle ollut? Kerro kokemuksesi ja kommentoi aihetta alla olevalla lomakkeella.