Politiikan toimittajat: Soinin linja jyrää – puolueen sisälle syntynyt kupla

Politiikan toimittajien arvion mukaan perussuomalaisten puolueessa ammutaan kovilla Tynkkys -tapauksessa. Populistisen puolueen sisällä on elitistinen kupla. Puheenjohtaja Soinin linja on edelleen vahva.

Ylen aamu
Kolme politiikan toimittajaa analysoi Soinin ja Tynkkysen vyyhteä Juha Hietasen johdolla.
Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimituksen päällikko Susanna Ginman, Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen sekä Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti analysoivat perussuomalaisten ympärillä vellovaa kohua.

Politiikan toimittajat eivät usko Tynkkysen puolueesta erottamisen syyksi rekisteririkettä. Kyse oli puheenjohtaja Soinin linjan haastamisesta, arvioi Ylen aamu-tv:n toimittajaraati.

– Puolueessa ammutaan nyt kovilla. Erottamisella haluttiin osoittaa, että Tynkkysen toiminta ei ollut hyväksyttävää, erikoistoimittaja Pekka Ervasti Ylen Uutisista kommentoi.

Toimittaja Ervasti viittaa puheenjohtaja Soinin valtiosihteeri Samuli Virtasen eiliseen tv-haastatteluun. Virtanen kertoo haastattelussa selkeistä näkemyksistään siihen, mitkä ovat olleet Tynkkysen motiivit toiminnassa.

– Puolueen sisälle on tullut oma eliitti, joka elää pienessä kuplassaan. Valtiosihteeri Virtasen lausunto osoittaa, että puolueen eliitillä on aika uskomaton salaliittoteoria Tynkkysen motiiveista hajottaa puolue ja päästä itse uusien vaalien jälkeen eduskuntaan.

– Eihän kukaan usko, että tässä oli kyse mistään rekisteririkkomuksesta. Ehkä tämä oli ainoa tapa päästä käsiksi Tynkkyseen, toimittaja Tommi Parkkonen Iltalehdestä veikkaa.

Politiikan toimittajat pitävät Tynkkys-tapausta mielenkiintoisena populistiselta puolueelta, joka haluaa asemoida itsensä eliitin ulkopuolelle.

– Onhan se mielenkiintoista, kun populistinen puolue potkii populistin, joka käyttää populistisia keinoja populistista puoluetta vastaan, tiivistää Parkkonen.

Soinille tärkeää asema ja matkustelu

Erottamalla Tynkkynen, puoluejohto haluaa korostaa asemaansa hallituksessa, Soinin unelmapaikalla. Tynkkynen edusti puolueen sisällä hallitusvastuuta kritisoivaa linjaa.

– Puolueessa ei kestetä ristiriitoja, kun on päästy pitkään tavoiteltuun maaliin, hallitusvastuuseen, toimittaja Ervasti päättelee.

– Soini voisi tässäkin asiassa erottautua ja myöntää, että puolueen sisällä on ongelmia, toimittaja Susanna Ginman Hufvudstadsbladetista neuvoo.

– Jos näin menee pasmat sekaisin ja kuppi menee nurin puolue-eliitin ulkopuolisen jäsenen yhdestä pienestä sooloilusta, mikä mahtaa olla Soinin kritiikinkestokyky, Parkkonen ihmettelee.

Kaikki politiikan toimittajat pitävät Soinin asemaa edelleen vahvana kannatuksen laskusta huolimatta. Puolueen eduskuntaryhmässä on kyseenalaistettu Soinin tapa toimia itsevaltiaan ottein. Toimittajat pitävät Tynkkystä varoittavana esimerkkinä muille.

Puolue on toimittajien mukaan risteyksessä: Hallitustien ja suuren puolueen tienristeys.

– Soinille on tällä hetkellä tärkeintä olla ulkoministeri ja matkustella tapaamassa maailman johtajia, Parkkonen kertoo.

Yksikään kolmesta toimittajasta ei usko, että Soini päästää Tynkkystä takaisin puolueen jäseneksi.