Valmentajan palkkaaminen on monelle urheiluseuralle vain haave

Jo osa-aikaisen valmentajan palkkaaminen vaatii yleensä ulkopuolista tukea. Lisätuskaa seuroille tuo se, että urheilun lisäksi seurojen halutaan kantavan vastuuta muunmuassa kasvatuksesta, kouluyhteistyöstä ja jopa maahanmuuttajien kotouttamisen edistämisestä.

urheilu
Kajaanin Juntan painijoita.
Laura Tolonen / Yle

Painiseura Kajaanin Juntta elää huippunsa aikaa. Seura saa kolmatta vuotta opetusministeriöltä seuratukea, minkä avulla Junttaan on palkattu osa-aikainen päävalmentaja. Juntan puhteenjohtaja Pekka Moliis toteaa kuitenkin, että tuesta huolimatta taloudessa ei ole liikaa liikkumavaraa.

– Palkkakustannusten kattamiseen on tullut yhteensä tukea 25 000 euroa. Eihän se yksistään riitä, vaan seuralta on pitänyt löytyä osa valmentajan palkasta.

Jo pelkästään osa-aikaisesta päävalmentajasta on kuitenkin ollut seuralle paljon hyötyä.

– Päätoimisen palkkaaminen on sitten pelkästään haave. Jos esimerkiksi painiliiton valmentajat eri puolilla maata ovat pääosin Olympiakomitean rahoittamia, niin ei silloin pieneltä seuralta voi löytyä palkkarahoja pelkän urheilutoiminnan pohjalta.

Kun tuki loppuu, palkanmaksukin loppuu

Pekka Moliis laskee, että päätoimisen päävalmentajan palkkakustannukset nousevat helposti yli 50 000 euroon vuodessa. Seuroissa toiminta pyöriikin pitkälti vapaaehtoispohjalta.

Jos seuran pitää kaivaa varat omasta pussista, Juntankin maksut pitäisi ainakin kolminkertaistaa tällä painijamäärällä. Se taas tietäisi painijakatoa.

Pekka Moliis

– Meilläkin nykyinen osa-aikainen päävalmentaja saa jatkaa tuen loputtua työtään talkoilla. Palkkarahoja ei pysty irrottamaan pelkällä painilla. Meillä kulkee 80 lasta ja nuorta harjoituksissa, eikä pieneen saliin enää enempää ryhmiä sovi. Käytännössä seura pyörii äärirajoillaan.

Tilojen rajallisuuden lisäksi pienellä seuralla on yleensä toisenkinlainen kasvattajan rooli.

– Me olemme pystyneet kouluttamaan hyviä vetäjiä, joista suuri osa lähtee etelään koulun tai työn perässä. Onneksi olemme saaneet pari harjoitusryhmää ihan lasten omien vanhempien vastuulle.

Eikä siinä vielä kaikki...

Raha on seuroille hankala asia myös siksi, että aina ei ole helppoa löytää sitä rajaa, mitä voidaan ja mitä pitää tuen vastineeksi tehdä, sanoo Moliis.

Meilläkin nykyinen osa-aikainen päävalmentaja saa jatkaa tuen loputtua työtään talkoilla. Palkkarahoja ei pysty irrottamaan pelkällä painilla.

Pekka Moliis

– Urheilu on asia sinänsä, kutakuinkin kaikki seurat pystyvät sen hoitamaan. Urheilun lisäksi meille sälytetään mielellään kasvatustehtävää, yhteistyötä koulujen kanssa ja jopa maahanmuuttajien kotouttamisen edistämistä.

Ongelma ei ole niinkään tehtävissä vaan siinä, että kuka työn maksaa. Valtiolta kaivataan porkkanaa, Moliis jyrähtää.

– Meillä on hyviä kokemuksia noiden tehtävien hoidosta Kajaanissa, mutta niihin tarvitaan tekijä, jolle pitää myös maksaa työstään. Jos seuran pitää kaivaa varat omasta pussista, Juntankin maksut pitäisi ainakin kolminkertaistaa tällä painijamäärällä. Se taas tietäisi painijakatoa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus