MTK:n asiantuntija: Tuottajat pettyneitä valvonnan epäonnistumiseen teurastamoissa

MOT-ohjelman julkistamat salavideot ovat saaneet aikaan kiivaan keskustelun tuotantoeläinten kohtelusta. Tuottajajärjestö MTK:n asiantuntija Leena Suojala pitää teurastamojen toimintaa luokattomana.

Kotimaa
Teurastamo.
Yle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n asiantuntija, eläinlääkäri Leena Suojalan vastuualueeseen kuuluu muun muassa tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi. Teurastamoilta salakuvattua materiaalia hän ei ollut haastatteluhetkellä nähnyt.

– Siellä on ollut jotain poikkeuksellista toimintaa. En tiedä, onko taustalla jotain toimijan ongelmia, mutta kuulosti kyllä aika rajulta ja vähän järkyttävältäkin toiminnalta. En ole törmännyt tällaiseen missään vaiheessa.

– Olin siitä aika yllättynyt, että filmimateriaalissa oli niinkin luokatonta toimintaa. Siellä on kuitenkin tarkastuseläinlääkäri paikalla, jonka vastuualue on eläimen hyvinvointi ja eläinsuojelulain valvonta, niin olen luottanut viranomaisen toimintaan, että siellä valvotaan. Myös teurastamon yrityksenä pitäisi olla tarkkaan tietoinen näistä asioista. Puhutaan eläimen lopettamisesta ja se on herkkä alue.

Suojala korostaa, että myös poikkeusjärjestelyjen aikana pitäisi huolehtia siitä, että toimitaan lain mukaan. Valvonnan pettäminen pohdituttaa.

– Minkä takia tarkastuseläinlääkäri ei ole ollut paikalla valvomassa?

Tuottajat järkyttyneitä

Alan järjestöt ovat ottaneet kantaa MOT-ohjelmassa esitettyyn aineistoon. Tapaukset tuomitaan yleisesti. MTK:n Leena Suojala kertoo tuottajien ilmapiirin olevan pettynyt.

– Kotieläintuottajan näkökulmasta pitäisi pystyä luottamaan siihen, että teurastamoilla toimitaan lain mukaisesti ja eläinten hyvinvointi otetaan huomioon lopetusvaiheessa. Tuottajat ovat aika pettyneitä siihen, että tällaista materiaalia tulee julkisuuteen ja ollaan aika järkyttyneitäkin siitä.

– Uskon, että tämä tulee olemaan reagointitapa, että enää ei minun eläimeni lähde sinne teurastamoon teurastettavaksi. Teurastamoyrittäjän pitää pystyä huolehtimaan työntekijöidensä pätevyydestä, koulutuksesta ja osaamisesta.

Teurastajan kelpoisuusehdot ovat kiristymässä. Teurastajan kelpoisuustodistuksen (siirryt toiseen palveluun) saamiseen vaaditaan riippumaton loppututkinto eikä joulukuun 8. päivän jälkeen kelpoisuustodistusta myönnetä enää työkokemuksen perusteella.

Vaikutukset lihansyöntiin jäävät nähtäväksi

Suojala toivoo, ettei "pienteurastamoselkkaus" mustamaalaisi koko lihantuotantoa.

– Suomalainen teurastamoteollisuus on pääosin isojen osuusteurastamojen hallussa, eli näkisin, että pienteurastamojen toiminta, ja tässä niistä muutaman hyvinkin luokaton toiminta ei välttämättä tarvitse vaikuttaa koko lihantuotannon imagoon.

– Harmi, että tällaista tapahtuu ja sitä ei tule hyväksyä. Pitää selvittää, mikä on mennyt pieleen, koska tämähän on laitonta toimintaa.

Reagoiko kuluttaja lompakollaan eli väheneekö lihansyönti?

– Luotan kuluttajan fiksuuteen. Suomalainen kuluttaja ei ole tyhmä. Uskoisin, ettei tämä vaikuta suomalaisen lihan kulutukseen, Suojala arvioi.

Lihantuotantotapoihin liittyvät videopaljastukset eivät rajoitu teurastamojen toimintaan. Myös tuottajien omaa toimintaa ja eläinten kohtelua on salakuvattu tiloilla. Tuotantoeläinten kohtelusta lisää illan A-studiossa TV1:ssä klo 21.