1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin puolustusministeri joutui informaatiosodan kohteeksi – yksi isku jäljitetty Venäjälle

Puolustusministeri Peter Hultqvistin väitettiin junailleen hämäriä tykkikauppoja Ukrainaan. Toisella kerralla hänen nimissään avattiin Twitter-tili valheellisten tietojen syöttämiseksi toimittajille.

Ulkomaat
Hultqvist ja Niinistö marssivat asennossa seisovan sotilasrivin ohi.
Ruotsin ja Suomen puolustusministerit Peter Hultqvist ja Jussi Niinistö tarkastivat kunniavartiota Tukholmassa kesäkuussa 2015.Bertil Ericson / TT / EPA

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on kommentoinut ensi kertaa informaatiosotaa, jossa häntä vastaan on tehty kaksi hyökkäystä internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Toisen hyökkäyksen jäljet johtavat Venäjälle.

– Tällaisesta tulee todella vihaiseksi. Aluksi ärsyynnyin siitä, että työmme kampittamiseen tarkoitettujen virheiden kiistämiseen ja korjaamiseen meni aikaa. Mutta toisaalta ei tietenkään kannata tuohtua, sillä tältähän todellisuus valitettavasti nykyisin näyttää, Hultqvist sanoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa.

Ensimmäinen hyökkäys tapahtui helmikuussa. Tuolloin saksalaisella verkkosivulla kirjoitettiin, että Ruotsi oli viemässä Archer-tyyppisiä tykkejä Ukrainaan. Hultqvist nimettiin hämärien asekauppojen välittäjäksi, ja "todisteena" oli väärennetty kirje, jossa ministeri onnitteli Archereita valmistavan BEA-yhtiön johtajaa saadusta tilauksesta.

Kirje putkahtelee yhä esiin

Hultqvist kehuu ministeriönsä henkilökuntaa, joka ripeästi huomasi ja kumosi Twitter-viesteinä levinneen uutisen.

– Silti toimittajat soittelivat, ja tarvittiin aika lailla todistelua. Ja vaikka asia on Ruotsissa saatu setvittyä, kirje on putkahdellut esiin muualla muka osoituksena siitä, että teemme jotakin, mitä emme todellisuudessa tee, Hultqvist sanoo.

Hän vahvistaa saaneensa sellaisen käsityksen, että kirjeen juuret vievät Venäjälle. Varsinaisesta väärentäjästä hänellä ei kuitenkaan ole tietoa.

Syyskuussa Twitterissä avattiin uusi käyttäjätili, jossa Hultqvist toivotti viestiensä seuraajat tervetulleiksi. Tili oli kuitenkin väärennös. Puolustusministeriö toimi nopeasti: tili ehti olla avoinna vain kaksi tuntia, ennen kuin se poistettiin.

– Ymmärtääkseni tili oli tarkoitettu ennen muuta toimittajille. Sen kautta oli tarkoitus panna suuhuni asioita, jotka olisivat sitten levinneet nopeasti edelleen.

Kylmän sodan puolustuskeinot eivät enää tepsi

Hultqvistin mukaan sosiaalisessa mediassa käytyyn uudenlaiseen propagandasotaan ei ole varauduttu ja varustauduttu kyllin hyvin. Parantamisen varaa on erittäin paljon, hän sanoo.

Hän muistuttaa psykologiseen puolustukseen keskittyneestä viranomaiselimestä, joka Ruotsilla oli kylmän sodan aikana. Sittemmin se lakkautettiin. Hultqvist oli itsekin mukana tuossa toiminnassa 1980-luvulla.

– Nykyisin on niin tavattoman helppoa levittää asioita verkossa – siitä riippumatta, ovatko ne totuuksia, valheita vai puolitotuuksia. Ihmiset on saatava tietoisiksi tällaisesta, Hultqvist sanoo Dagens Nyheterille.

Ruotsin valtiopäivät päätti kesällä, että maa tarvitsee tähän päivään sopeutettua psykologista puolustusta. Hultqvistin mukaan sen hallintorakenteella ei ole merkitystä, kunhan keksitään tehokas työskentelytapa.