1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mies viestittää vallasta vahvalla tuoksulla

Hajuvedellä voi viestiä statusta ja valtaa. Tuoksuasiantuntija suosittelee esimerkiksi johtajille vahvoja tuoksuja.

Kuva: Yle / Sami Tammi

Parfymööri Max Perttula vainuaa tuoksutrendejä työnsä kautta, ja myös arkisissa tilanteissa esimerkiksi kadulla kävellessään. Trendiksi ovat kohoamassa sekä miehillä että naisilla valkoiset puutuoksut ja puhtaan puun vivahteet.

– Esimerkiksi järvivedessä upotetun puun tuoksu ja savuisuus voidaa yhdistää erilaisiin elementteihin, kuten tuoreen, hakatun halon tuoksuun, Perttula kuvailee.

Parhaillaan naisten hajuvesissä käytetään paljon ruusun, orvokin ja patsulin yhdistelmiä. Miesten tuoksuissa vallalla ovat valkoinen puu, valkoinen meripihka, valkoinen myski, patsuli, laventeli ja tonkapapu.

– Vivahteita viedään nyt myös marjaisempaan suuntaan. Sitä aistii jo monissa paikoissa, Perttula sanoo.

Kaksi tuoksua riittää

Max Perttulan mielestä kahden tuoksun omistaminen riittää: kevyempi päivätuoksu ja voimakkaampi iltatuoksu. Asiakaspalvelutyössä ei pidä hänen mielestään käyttää liian voimakkaita hajuvesiä, vaan halutessaan vain hyvin kevyitä, läpikuultavia ja puhtaita tuoksuja. Toisaalta iltapukujuhlassa hyvin valittu,vahva tuoksu kruunaa asun.

Jos haluaa saada valtaa, kannattaa valita vahvempi tuoksu.

Max Perttula

Tuoksu on tärkeä viestintäväline. Perttula sanoo, että naiset taistelevat vallasta tuoksujen avulla. Miehetkin voivat viestittää omaa statustaan oikeanlaisella partavedellä.

– Suosittelen johtavassa asemassa oleville miehille vahvoja tuoksuja. Mitä vahvempi tuoksu, sitä vahvemmassa asemassa on. Jos haluaa saada valtaa, kannattaa valita vahvempi tuoksu, Perttula toteaa. 

Toisaalta hänen mielestään on hyvä noudattaa kohteliaisuusetikettiä eli laittaa tuoksua vain vähän.

Sama tuoksu on eri ihmisen iholla erilainen. Raikkaat tuoksut voivat muuttua tunkkaisiksi, jos iho on rasvainen. Kuivassa ihotyypissä sama tuoksu voi olla hyvinkin hienostunut.

– Usein vahvat ja niin sanotut gourmet oriental -tuoksut voivat sopia iholle, jolla raikkaat tuoksut litistyvät, Perttula kertoo.

Voimakkaat tuoksut voivat tuoda tunkkaisuutta huoneilmaan.

Max Perttula

Suitsuke ei sovi suomalaiskotiin

Parfymööri Max Perttula sanoo, että hänestä on järkevintä olla hajustamatta kotia ollenkaan. Poikkeuksena on esimerkiksi siivouksen jälkeinen, luonnollisen puhdas tuoksu. Jos kodissa haluaa käyttää huonetuoksuja, niiden kannattaisi olla raikkaita, puhtaita ja vihreitä, kuten koivu ja kukkaistuoksut.

– Suomalaiseen kotiin eivät sovi vahvat suitsukkeet tai raskaat huonetuoksut. Voimakkaat tuoksut voivat tuoda tunkkaisuutta huoneilmaan ja aiheuttaa allergisia reaktioita, Perttula sanoo.