Nuoret tutustuivat rakennusalaan – "Voisin ehkä tulevaisuudessa tämän alan valitakin"

Rakennus- ja kiinteistöpalveluala työllistää tällä hetkellä noin 500 000 henkilöä, joista arvion mukaan noin puolet jää eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä. Satakunta nuorta eri puolilta Etelä-Karjalaa osallistuivat Saimaan ammattiopisto Sampon järjestämään Raksapäivään.

rakennustyömaat
Osuuspankin rakennustyömaa
Yle Etelä-Karjala

Joutsenolaiset peruskoulun 9-luokkalaiset Arttu ja Jere tulivat teemapäivään saadakseen tietoa jatko-opintojaan varten.

– Minua kiinnosti tulla katsomaan, mitä täällä tapahtuu. Voisin ehkä tulevaisuudessa tämän alan valitakin, Arttu kertoo.

Pojat toivoivat päivän aikana oppivansa rakennustyömaalla työskentelystä. Molemmat odottivat innolla pääsevänsä Osuuspankin rakennustyömaalle vierailemaan.

– Rakennuksella käynti on mielenkiintoista, koska näkee koko alan sekä mitä esimerkiksi työmailla joutuu tekemään, Jere sanoo. Hän ei ole koskaan aikaisemmin käynyt rakennustyömaalla.

Pääkaupunkiseudun rakennustyömaat eivät pelota

Rakennusalan työllisyystilanteesta ja palkoista pojilla ei ollut mitään tietoa, ja niistä he toivoivat päivän aikana saavansa käsityksen.

Esimerkiksi Helsingissä ja Vantaan alueella on aika paljon työmaita.

9-luokkalainen Jere

– Kyllä ainakin luulisi, että niillä tiedoilla pääsisi hyvin alkuun. Tai sitten voi lähteä jonnekin muualle päin Suomea rakentelemaan. Esimerkiksi Helsingissä ja Vantaan alueella on aika paljon työmaita, Jere tietää.

Alalla avoimia työpaikkoja

Rakennusteollisuus Ry:n ja Saimaan ammattiopiston järjestämän Avoimet työmaat –päivän tavoitteena oli saada alalle nuoria osaajia ja turvata myös alan tulevaisuutta.

Päivän aikana nuoret saivat asiantuntijoilta tietoa rakennus- ja kiinteistöpalvelualasta.

Iiris Kekäle

Kirjoittaja on Yle Etelä-Karjalan toimituksessa työelämääntutustumisjaksolla.