Kaukana kotoa kiekkoileva huippujuniori opettelee ammattilaisuutta ja elämänhallintaa

Oulun Kärppien juniorikiekko-opit kiinnostavat junioreita ja heidän vanhempiaan. Mahdollisuus päästä Kärppien akatemiaan tai ikäluokan edustusjoukkueeseen houkuttelee junioreita kauempaakin. Kotoaan muuttanut nuori joutuu ottamaan varhain vastuuta.

urheilu
Oulun Kärppien B-juniorit kuuntelevat vastuuvalmentaja Antti Aarnion ohjeita.
Pekka Loukkola / Yle

Kittilästä lähtöisin oleva 17-vuotias Turkka Pumpanen kiekkoilee nyt Oulussa kolmatta kautta. Luisteluopit hän sai F-juniorina Kittilässä ja jatkoi kiekko-oppiin Rovaniemen kiekkoon. Siellä Pumpasen otteet vakuuttivat oululaisseuran niin, että hän sai kutsun Kärppiin. Pumpanen on mukana sekä Kärppäakatemissa ja B-junioreiden edustusjoukkueessa.

Pumpanen pelaa nyt kolmatta kautta Kärpissä. Itsenäistyä pitää jo nuorena. Saman koulun ovat aikoinaan käyneet Joonas Donskoi ja Liigajoukkueessa pelaava ikätoveri Jesse Puljujärvi.

– Rovaniemellä vielä oli mukana äiti ja isoveli sekä joukkuekaveri, mutta nyt olen asunut yksikseni pari vuotta. Aluksi piti opetella tiski- ja vaatteidenpesu, siivoamisesta puhumattakaan. Ei se enää tunnu erikoiselta, kertoo Pumpanen.

Aluksi piti opetella tiski- ja vaatteidenpesu, siivoamisesta puhumattakaan.

Turkka Pumpanen

Harjoittelu ja pelaaminen on jo ammattimaista. Kärpät on hoitanut Pumpaselle asunnon, ruokaa saa kahdesti päivässä Kärppäklubilla Raksilassa. Harjoituksia on 5-7 viikossa ja pelit päälle. B-juniorit harjoittelevat iltaisin. Tämän lisäksi Kärppä-akatemian harjoitukset ovat aamuisin muutaman kerran viikossa, eli harjoituksia on paljon ja päivälle tulee mittaa.

Pumpanen kiittelee Kärppiä.

– Hyvää huolta pidetään. Tavoitteena on sitten liiga ja ammattilaisuus. Kärpät on ykkösvaihtoehto, jatkaa Pumpanen.

Elämäntaitojen opettelua

Oulun Kärppien B-junioreiden vastuuvalmentaja on entinen liigapelaaja, nelinkertainen suomenmestari Antti Aarnio. Hän on itsekin Kärppä-kasvatti ja tietää menestyksen opit. Aarnion ajoista valmentautuminen on monipuolistunut.

– Pelaajat opiskelevat itse enemmän kuin minun juniorivuosina. Koulutettuja valmentajia on tarjolla enemmän. Tietoa on jaossa enemmän ja vastuuta jaetaan laajemmin, kertoo Aarnio.

B-junioreissa elämänhallinta on tärkeässä roolissa.

– Heille opetetaan mistä päivä koostuu. Milloin mennään nukkumaan, milloin herätään, millaista unta nukutaan. Miten ruokavalio ja -rytmi kovassa harjoittelussa onnistuu parhaiten, kertoo Aarnio.

Kokonaisuuden hallintaa harjoitellaan päivittäin.

Kyse on elämänhallinnasta eli miten pystyt kaiken tämän kanssa toimimaan.

Antti Aarnio

– Kyse on elämänhallinnasta eli miten pystyt kaiken tämän kanssa toimimaan. Kyse on vaikkapa keskusteluista, miten olla tyttöystävän kanssa - miten heillekin jää aikaa. Hyvä ja tärkeä puheenaihe poikien kanssa, naurahtaa vastuuvalmentaja Aarnio.

Oulun Kärppien B-junioreissa on pelaajia Kauhavalta, Kittilästä, Raahesta ja Sodankylästä. Muuten joukkueen pelaajat ovat kotoisin Oulusta.