Hyppää sisältöön

Suomen Raja-Jooseppi ei vedä turvapaikanhakijoita kuten Norjan Storskog – "Norjassa selkeät vetovoimatekijät"

Raja-Joosepissa Itä-Inarissa on tänä vuonna hakenut turvapaikkaa vain 12 ihmistä. 150 kilometrin päässä, Norjan Storskogin rajanylityspaikalle on saapunut tänä vuonna jo 1 500 turvapaikanhakijaa. Norjassa on vetovoimatekijöitä, jotka selittävät eron, sanoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

Kuva: Atle Staalesen / Barents Observer

Raja-Joosepin rajanylityspaikalla Itä-Inarissa, Venäjän vastaisella rajalla on hiljaista turvapaikanhakijoiden suhteen.

Toista on 150 kilometrin päässä Norjan Storskogissa, jonne saapui eilenkin 94 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna saapuneiden luku Storskogissa on jo 1 500.

Norjan reitillä useita eri vetovoimatekijöitä

Vaikka Murmanskista on suurin piirtein yhtä pitkä matka Suomen ja Venäjän rajalle,  turvapaikanhakijoiden virta suuntaa Norjaan. Syitä on useita, kertoo Lapin rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja Jussi Sainio.

– Norjassa yksi vetovoimatekijä on varmasti ollut syyrialaisyhteisö, mikä siellä on jo ennestään. Se vetää puoleensa myös Venäjältä syyrialaisia.

– Tässä tilanteessa myös Murmanskin yhteydet Storskogiin ovat paremmat kuin Raja-Jooseppiin. Reitti Murmanskista Storskogiin on matkaltaan lähes yhtä pitkä kuin Murmanskista Raja-Jooseppiin, kertoo apulaiskomentaja Jussi Sainio.

– Norjan reitin etuna on se, että siellä on ensinnäkin Nikkelin kaupunki rajan läheisyydessä, noin neljäkymmentä kilometriä Norjasta ja tiestö on paremmassa kunnossa. Liikenneyhteydet Murmanskista Storskogiin ovat paremmat ja lisäksi Nikkelistä Storskogiin toimii säännöllinen reittiliikenne, selittää Sainio.

Norjassa ihmetellään, miksi Storskogiin saapuu niin paljon turvapaikanhakijoita, mutta Suomeen ei

Norja on taannoin pyytänyt Venäjältä selvitystä, miksi Pohjois-Norjaan on saapunut Venäjältä niin paljon turvapaikanhakijoita.

Norjan ulkoministeri Børge Brende keskusteli asiasta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa Oulussa pari viikkoa sitten.

– Pyysin selitystä, miksi Storskogiin saapuu satoja turvapaikanhakijoita Venäjältä, mutta Suomeen ei yhtään. Lavrov sanoi, että hän selvittää asiaa, Brende kertoi NRK:lle.

Muuttuuko Raja-Joosepin tilanne Storskogin kaltaiseksi?

Maanantaina Raja-Jooseppiin saapui neljä turvapaikanhakijaa.Vuoden kokonaissaldo siellä on 12 henkilöä.

Sainio ei lähde arvailemaan, mihin suuntaan Raja-Joosepin tilanne kehittyy.

– Lapin rajavartiolaitoksen tavoitteena on pitää rajatilanne yhtä hyvänä kuin se on tähänkin asti ollut. Kaikkiin tilanteisiin varaudutaan, mutta en lähde arvaamaan, miten tilanne kehittyy. Sen aika näyttää, päättää Sainio.