Sotahistorioitsija: Tornion taistelut ansaitsevat oman museon

Torniolainen tietokirjailija ja sotahistorioitsija Mika Kulju sanoo Suomen viimeisimmän suurtaistelun olevan sen luokan asia, että sen ympärille saisi tehtyä Tornioon vetovoimaisen matkailukohteen.

Tornio
Mika Kulju
Kati Siponmaa / Yle

Sotahistorian vinkkelistä Meri-Lappi on jäänyt vaille tarkempaa maamerkkien kartoitusta. Sotakirjailija Mika Kulju ei kannata Tornion taistelualueen inventointia, koska luonto on jo peittänyt jälkiä. Sen sijaan hän haluaisi nostaa historian esille muulla tapaa.

– Olisi erinomaisen hyvä idea, että perustettaisiin pieni museo Tornion maihinnousun ja taistelun ympärille. Jäämistöä alueelta on ja onhan kysymyksessä viimeinen suomalaisten käymä suurtaistelu, Kulju painottaa.

Kulju kertoo lokakuussa 1944 Torniossa reilun viikon aikana kaatuneen 450 suomalaista ja noin 500 saksalaista.

– Ja jos ottaa vertailukohdaksi sen legendaarisimman taistelun eli Raatteen tien, niin saman verran kaatui suomalaisia samanlaisessa ajassa. Kyllä tällaiset tapahtumat oman museonsa ansaitsisivat.

Rautatieasemalle "Röyttän Portti"?

Malli voitaisiin Kuljun mukaan ottaa Suomussalmelta, jossa on talvisotaa esittelevä museo.

– Raatteen Portti on mainio esimerkki. Se on erittäin fiksulla tavalla toteutettu taistelumuseo, joka kerää kesäkaudella kymmeniätuhansia kävijöitä.

Kulju sanoo kotikaupunkinsa Tornion matkailussa ideoita usein haettavan historiasta, joten museoajatus tukisi matkailun kehittämistäkin.

– Sotahistorian harrastajia riittää ihan oikeasti ympäri maailman, tietokirjailija tietää.

Kyltti Tornion rautatieaseman seinässä
Kulju sanoo Tornion asemarakennuksen nähneen monenlaista historian aikana. Kuulu venäläinen vallankumousjohtajakin käytti asemaa matkoillaan.Kati Siponmaa / Yle

Paikkakin museolle olisi luontevasti vanhassa asemarakennuksessa, joka on säilynyt siinä kunnossa, että puitteet Röyttän maihinnousun aikaisille tapahtumisille olisi uskottava.

Museossa voisi Kuljun mukaan olla esillä myös yksi Suomen sotahistorian erikoisimmista episodeista: Pikku-Berliiinin alkoholivarastoon tehty ryöstö.

– Kyllä Suomen ehkä kuuluisin ryyppytarinakin omat muisteluksensa ansaitsee, Kulju myhäilee.