USA:n puolustusministeri vihjaisee maasodan mahdollisuudesta Isisiä vastaan

Ashton Carter sanoi senaatin kuulemisessa, ettei maaiskujen mahdollisuutta Syyriassa ja Irakissa suljeta pois. Kannanottoa pidetään tunnustuksena Isisin vastaisten ilmaiskujen heikoista tuloksista.

Ulkomaat
Aston Carter
Ashton Carterin mukaan kaikilla tehtävään sopivilla on oltava oikeus palvella armeijassa. Jim Lo Scalo / EPA

Yhdysvallat on antanut ymmärtää, että se saattaa muuttaa linjaansa islamistisen Isis-järjestön nujertamiseksi Syyriassa ja Irakissa. Yhdysvallat saattaa ryhtyä ilmaiskujen lisäksi täsmäiskuihin myös maassa, sanoi puolustusministeri Ashton Carter Yhdysvaltain senaatin puolustuskomitealle.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei sulje pois sitä, että tukisi tilaisuuden tullen liittolaisiaan Isisin vastaisissa maaiskuissa tai ryhtyisi sellaisiin itse. Hän ei täsmentänyt, millaisissa olosuhteissa Yhdysvaltain omat maaoperaatiot olisivat mahdollisia.

– Aiomme vahvistaa ilmatoimintaamme lisäämällä Yhdysvaltain ja liittolaisten lentokoneiden ja myös iskujen määrää. Se tarkoittaa myös aiempaa useampia iskuja Isisin keskeisimpiin kohteisiin, kun saamamme tiedustelutieto lisääntyy, Carter myös kertoi.

Yhdysvaltain joukkoja lähemmäksi rintamia?

Yhdysvaltain johtama liittouma aloitti isisin vastaiset ilmaiskut Irakissa ja Syyriassa viime vuonna. Presidentti Barack Obama ilmoitti tavoitteeksi Isisin heikentämisen ja lopulta tuhoamisen.

Carter kertoi, että iskuissa keskitytään nyt enimmäkseen Raqqaan, jonka Isis on julistanut Syyrian-pääkaupungikseen, sekä Länsi-Irakissa sijaitsevan Anbarin maakunnan pääkaupunkiin Ramadiin.

Carterin kuulemisesta senaatissa kertovat useat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, muun muassa tv-kanava NBC (siirryt toiseen palveluun). The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti lisää, että Obaman tärkeimmät neuvonantajat ovat suositelleet siirtämään Yhdysvaltain joukkoja nykyistä lähemmäksi Syyrian ja Irakin rintamalinjoja.

Molempia kannanottoja pidetään Yhdysvaltain tunnustuksena siitä, ettei Isisin vastainen taistelu ole tuottanut tulosta toivotulla tavalla.