1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Luotain sukeltaa Saturnuksen kuusta nousevaan jääpilveen – etsii merkkejä elämälle otollisista olosuhteista

Tutkijoiden mukaan Saturnuksen Enceladus-kuun jäisen pinnan alla on meri, jota pidetään yhtenä lupaavimmista paikoista Maan ulkopuolisen elämän etsimiseen. Cassini-luotain lentää tänään keskiviikkona merestä nousevan jäisen pilven läpi ja tutkii sen koostumusta. Tuloksia tuskin kerrotaan vielä kuukausiin.

Ulkomaat
Nasan Cassini-luotaimen tekemien painovoimamittausten perusteella piirretty kuva siitä, miten Saturnuksen Enceladus-kuu saattaisi olla muodostunut.
Nasan Cassini-luotaimen tekemien painovoimamittausten perusteella piirretty kuva siitä, miten Saturnuksen Enceladus-kuu saattaisi olla muodostunut. Mittausten mukaan kuun uloin osa voisi olla jäätä ja sisempi kiveä ja sen eteläisellä napa-alueella olisi vettä jääkuoren alla. Kuvassa näkyvät myös kuusta nousevat vesisuihkut sen eteläisellä napa-alueella.NASA / JPL-Caltech

Avaruusluotain Cassini ohittaa keskiviikkona Saturnuksen kuun Enceladusin vain noin 50 kilometrin korkeudelta. Tarkoituksena on kerätä tietoja Enceladusin jääpinnan alaisesta merestä suihkuavasta vesihöyrystä ja jäästä, joka muodostaa pilven kuun etelänavan tienoille.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että Enceladusin meri voisi kyetä elättämään yksinkertaisia elämänmuotoja.

Cassini-luotain ei kykene havaitsemaan, onko meressä elämää. Keskiviikkoiltapäivän ohilennon kuitenkin toivotaan antavan tutkijoille paremman käsityksen siitä, ovatko meren olosuhteet elämälle suotuisat. Ohilennon tuloksia tuskin julkistetaan vielä moneen kuukauteen.

Yhdysvaltain ja Euroopan avaruushallintojen yhteinen Cassini on tehnyt useita merkittäviä löytöjä siitä lähtien, kun se saapui Saturnuksen kiertoradalle vuonna 2004. Cassini on ensimmäinen Saturnusta kiertänyt luotain.

Nasa ilmoitti maaliskuussa saaneensa varmuuden siitä, että Enceladusin jääkuoren alla todella on meri.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi