Teurastamojen toiminnasta tehty useita rikosilmoituksia poliisille

Salaa Sastamalan ja Paimion teurastamoilta kuvatut videot ovat nyt poliisin pohdittavana. Rikosilmoituksia on jätetty MOT-ohjelman perusteella sekä eläinten huonosta kohtelusta että julkisrauhan rikkomisesta.

Kotimaa
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa. Teurastaja tainnuttaa lammasta ennen varsinaista teurastamista.
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa.Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Poliisi selvittää parhaillaan, onko Sastamalan teurastamoon liittyvistä tapahtumista tarpeen aloittaa tutkinta. Sisä-Suomen poliisia kiinnostaa erityisesti elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kannanotto asiasta. Evira on aloittanut selvityksen mahdollisista eläinsuojelulainsäädännön rikkomuksista.

Ylen MOT-ohjelma esitti maanantaina suomalaisissa teurastamoissa salaa kuvattuja videoita, joissa eläimiä kohdeltiin julmasti.

Sekä eläinsuojelijat että Sastamalan teurastamon pitäjä ovat kertoneet tehneensä asiassa rikosilmoituksia.

Sastamalan alueen tutkinnanjohtaja, komisario Pauli Pitkäkoski kertoo, että keskiviikkona iltapäivällä yksityishenkilö on tehnyt aiheesta sähköisen ilmoituksen poliisin järjestelmään. Pitkäkoski ei vielä halua täsmentää ilmoituksen sisältöä. Hän keskustelee torstaina syyttäjän kanssa siitä, miten asiassa edetään.

Videot on kuvattu Sastamalan teurastamon tiloissa kahden vuoden aikana. Toimitusjohtaja Juha Greus sanoo olevansa pahoillaan siitä, että tiloihin oli tultu salaa. Greus kertoo tehneensä viime torstaina ilmoituksen poliisille julkisrauhan rikkomisesta.

– Jos lupa kuvaamiseen olisi kysytty, olisin ilman muuta suostunut.

Sastamalassa toimiva teurastamo on Suomen mittakaavassa keskisuuri teurastamo. Vuosittain teurastamossa teurastetaan noin 7 000 nautaa, 5 000 lammasta ja satakunta hevosta.

Paimion teurastamon osalta rikostutkinta jo alkanut

MOT-ohjelmassa esitettiin videomateriaalia myös Paimion teurastamosta. Rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista kertoo, että Paimion osalta rikostutkinta on alkanut. Poliisi on saanut yksityishenkilöiltä useita ilmoituksia eläinten huonosta kohtelusta Paimion teurastamossa MOT-ohjelman perusteella. Tutkinnassa on myös salakatselu ja julkisrauhan rikkominen.

Ristolan mukaan poliisi ei ole vielä tehnyt päätöstä, tutkitaanko MOT-ohjelman esiintuomia mahdollisia rikoksia keskitetysti vai kullakin alueella erikseen.

Pohdinnassa on myös Ristolan mukaan se, voiko mahdollisesti laittomin keinoin hankittua videokuvaa käyttää todistusaineistona oikeudessa.

Tuotantoeläinten kohtelua eläintiloilla käsitellään keskiviikkona klo 21.05 alkavassa A-studiossa.

Artikkelia täydennetty klo 16.53 Pauli Pitkäkosken ja Teijo Ristolan kertomilla tiedoilla tutkinnan tilasta. Samalla vaihdettiin myös jutun otsikko.