Historialliset pylväät katosivat 30 vuotta sitten – löytyivät omakotitalon portilta

Alvar Aallon suunnittelemat kivipylväät pystytettiin 1920-luvulla kasarmin portinpieliksi. 60 vuotta myöhemmin ne katosivat. Pylväiden olinpaikasta ei ollut mitään tietoa kymmeniin vuosiin, kunnes eräs kirja päätyi oikean miehen käsiin.

Kotimaa
Kiviset portinpylväät
Kouvola-seura

Arvokkaat kivipylväät ovat palanneet monien vaiheiden jälkeen takaisin "kotiin" Kouvolan Kasarminmäen portinvartijoiksi.

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli portin vuonna 1923. Pylväät seisoivat Kasarminmäellä Kouvolassa lähes 60 vuotta, kunnes portti purettiin tien levennyksen vuoksi 1980-luvulla. Pylväät kuljetettiin hylkytavarana metsään.

– Eräs kasarmilla töissä ollut henkilö kiinnitti niihin huomiota ja kysyi, saako ne viedä sieltä. Hänelle vastattiin, että vie pois, ei niillä mitään tee, kertoo Kouvolan varuskunnan perinnepäivystäjä ja kapteeni, evp. Kalevi Sirén.

Kotimatka ei ollut pitkä

Sen jälkeen pylväät katosivat. Niitä etsittiin pitkään, mutta niiden olinpaikasta ei ollut tietoa 30 vuoteen. Vyyhti alkoi purkautua viime kesänä, kun pylväät löytyivät naapurikaupungista Haminasta omakotitalon pihalta.

– Niiden uusi omistaja sattui lukemaan kirjan, jossa mainittiin portinpylväiden katoaminen. Hän tajusi, että pylväät ovat hänen talonsa portinpielinä ja otti yhteyttä kirjailijaan.

Omistaja antoi luvan viedä pylväät pois, joten ne kuljetettiin takaisin Kouvolaan ja pystytettiin kaupungin toimesta alkuperäiselle paikalleen.

Mittaamaton arvo

Sirénin mukaan pylväiden arvoa ei pysty mittaamaan rahassa. Ne ovat tunnetun arkkitehdin suunnittelemat ja sivut on tehty käsin.

– Normaali portinpylväs on suora kuin sirkkelillä leikattu. Näissä näkyy taltan jälki. Pinta on elävä ja käsintehdyn näköinen.

Sirén sanoo, että pylväillä on myös ollut merkittävä tehtävä varuskunnan portilla.

– Siinä on ollut vartioimassa kymmeniätuhansia aseistettuja sotilaita, kukin vuorollaan huolehtimassa sotilastukikohdan turvallisuudesta.