1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suupohjassa uskotaan maatalouden koulutustarpeisiin – "Meidän tehtävä on kouluttaa uusia emäntiä ja isäntiä tiloille"

Etelä-Pohjanmaalle on rakennettu lähivuosina sata uutta navettaa. Muun muassa tästä syystä Suupohjan koulutuskuntayhtymä uskoo vakaasti maatalouden koulutustarpeisiin tulevaisuudessakin. Kauhajoen opetusmaatilalle on juuri rakennettu uusi robottinavetta ja biokaasulaitosta suunnitellaan. Myös koulutustarjontaa muokataan ajan tarpeiden mukaan.

talous
Tyhjillään oleva opetusnavetta.
Lehmät ja nuori karja pääsevät muuttamaan Kauhajoen opetusmaatilan uuteen robottinavettaan viimeistään jouluksi, ehkä jo kuukauden kuluttua.Pasi Takkunen / Yle

Kauhajoella on esitelty keskiviikkona Suupohjan ammatti-instituutin uutta 60 lehmän robottinavettaa. Lehmät ja nuori karja pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa viimeistään jouluksi.

– Uusi navetta laajentaa toimintaamme 2,5-kertaiseksi. Vanhassa navetassa on 26 partta. Nyt meillä on jo eri tiloissa kasvamassa 40 lehmää, koulutusjohtaja Esko Lehtimäki selvittää.

Uusi navetta tarjoaa opiskeluympristöksi luonnollisesti uutta tekniikkaa lypsyrobotista ruokinta- ja kiimanseurantajärjestelmiin. Lantarobotti pudottelee lannat ritilöiden välistä ja harjaa lattioita lehmien seassa.

Oppimisympäristöt pitää olla kunnossa

Suupohjan koulutuskuntayhtymä teki aikanaan nopeasti uuden navetan rakentamispäätöksen, eikä perunut sitä, vaikka valtio on leikannut reilustikin koulutusrahojaan. Navetan rakentaminen oli jo käynnistynyt, kun Ari Loppi aloitti vuosi sitten Suupohjan koulutuskuntayhtymän uutena johtajana.

– Jos me koulutetaan luonnonvara-alalle opiskelijoita, oppimisympäristöt pitää olla kunnossa, uusi johtaja toteaa.

Suupohjan ammatti-instituutissa on maatalousalan opiskelijoita nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin maatalousoppilaitoksen 96-vuotisen historian aikana. Koulutettavina on nyt reilut 200 maaseutuyrittäjä-, eläintenhoitaja- ja puutarhuriopiskelijaa.

– Lähivuosina Etelä-Pohjanmaalle on rakennettu sata uutta navettaa. Meidän tehtävä on kouluttaa alalle työntekijöitä sekä uusia emäntiä ja isäntiä tiloille. Uskon, että alan vetovoima säilyy vielä pitkään hyvinkin korkealla, Ari Loppi toteaa.

Ilmajoelle vielä harkintapyyntö

Jos Kauhajoella toimittiin nopeasti, Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä on puntaroitu uuden opetusnavetan rakentamista Ilmajoelle jo vuosikausia. Ari Loppi toivoo, että maakunnan luonnonvara-alan koulutustarjonnassa löydettäisiin yhteistyö kilpailun sijaan.

– Tämä on poliittinen kysymys ensisijaisesti. Näkisin, että pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä maakunnan sisällä ja miettiä isoja investointeja niin, että ne täydentäisivät toisiaan eikä olisi päällekkäistä kilpailua. Toivoisin, että Ilmajoella harkittaisiin vielä, mitä voisimme tehdä yhdessä ja harkita kannattaisi myös sitä suuntaa, mihin siellä luonnonvara-ala keskittyisi, Ari Loppi vinkkaa.

Suupohja ehti rakentaa navettansa ensin, merkitseekö se etulyöntiasemaa?

– Kyllä ja totta kai se oli pikkuisen yhtenä pontimenakin, kun lähdettiin vauhdilla matkaan. Halusimme säilyttää Kauhajoen seudulla lähes satavuotisen maatalousalan koulutuksen, Esko Lehtimäki toteaa.

Koulutilalle noussee myös biokaasulaitos

Suupohja aikoo jatkaa opetusmaatilansa kehittämistä. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo myöntänyt 27 prosentin avustuksen koulutustilalle rakennettavalle biokaasulaitokselle. Suupohjan koulutuskuntayhtymän on määrä päättää rakennushankkeesta ja rahoituksesta marraskuussa. Jos hanke toteutuu, ministeriö edellyttää rakennustöiden alkavan jo marraskuun loppupuolella. Ympäristölupa on jo olemassa ja rakennusluvatkin ovat vireillä.

– Biokaasun raaka-aineina käytettäisiin lantaa, nurmirehua ja perunan solunestettä. Kaasulla lämmitettäisiin maatalousoppilaitosta ja tehtäisiin osa oppilaitoksen tarvitsemasta sähköstä. Pääosa kaasusta tuotettaisiin liikennekaasuksi ja opetusmaatilalle hankittaisiin muun muassa biokaasutraktori, Esko Lehtimäki kaavailee.

Ari Loppi uskoo yhtymävaltuuston olevan myötämielinen biokaasulaitoksen rakentamiselle.

– Emme mene tässä investoinnissa jäsenkuntien kukkaroille. Biokaasulaitoksen lisäksi lähdemme rakentamaan uusiutuvien energioiden monipuolista koulutuskokonaisuutta. Se on iso asia ja se on sitä uutta, mitä itsekään ei vielä tarkkaan tiedetä, mitä se tulee sisältämään. Suunnitelmat etenevät tässä lähivuosina, Ari Loppi kaavailee.

Lue seuraavaksi