Nypynpoistaja, maidonvaahdotin ja sähköinen leipäveitsi – moni tavara saa liian helposti turhakkeen leiman

Moni meistä omistaa jonkin turhakkeen – vaikkei sitä heti myöntäisikään. Turhake on tarpeeton, turha esine, joka on suunniteltu usein vain yhtä käyttötarkoitusta varten. Turhake tulee usein hankittua hetken huumassa ja se päätyy parin käyttökerran jälkeen kaapin pohjalle pölyttymään.

ilmiöt
Katso videolta, miten nypynpoistaja, maidonvaahdotin ja sähköveitsi pärjäsivät testissämme.
Testasimme Pohjois-Pohjanmaan Marttojen erikoisneuvojan Marja-Leena Pirkolan avustuksella kolme turhaketta: paristokäyttöisen nypynpoistajan ja maidonvaahdottimen sekä sähköisen leipäveitsen. Niitä verrattiin vaatekampaan, sauvasekoittimeen ja tavalliseen leipäveitseen.

Voiko turhakkeista kuitenkin olla myös hyötyä ja mikä lopulta on turhake?

Testasimme Pohjois-Pohjanmaan Marttojen erikoisneuvojan Marja-Leena Pirkolan avustuksella kolme turhaketta: paristokäyttöisen nypynpoistajan ja maidonvaahdottimen sekä sähköisen leipäveitsen. Näitä monesti turhanpäiväisinä pidettyjä tavaroita verrattiin vaatekampaan, sauvasekoittimeen ja tavalliseen leipäveitseen.

Nypynpoistaja vs. vaatekampa

Kuinka ollakaan, paristokäyttöinen nypynpoistaja löi laudalta perinteisemmän kilpakumppaninsa, vaatekamman. Nypynpoistaja poisti sekoitemateriaalia olevasta neuletakista nypyt tehokkaasti ja nopeasti, mutta haukkasi myös helposti kangasta liikaa tehden siihen pienen reiän.

Erikoisneuvoja Marja-Leena Pirkola muistuttaakin, että nypynpoistajaa kannattaa käyttää varoen. Arimpia materiaaleja, kuten mohair-villaa ei sillä kannata käsitellä ollenkaan.

Vaatekampakin poisti lopulta nypyt neuletakista, mutta sitä piti käyttää huomattavasti pidemmän aikaa.

Maidonvaahdotin vs. sauvasekoitin

Myös toinen ennen testiä turhakkeeksi leimattu keittiötarvike, paristokäyttöinen maidonvaahdotin osoittautui testitilanteessa käyttökelpoiseksi. Esimerkiksi cappuccinoon tarvittava maitovaahto syntyi pienellä maidonvaahdottimella suhteellisen nopeasti ja vaahto oli yllättävän paksua.

Sauvasekoittimella vaahdon syntyminen kesti selvästi pidempään ja se jäi koostumukseltaan ohuemmaksi. Maidonvaahdottimen etuna oli myös sauvasekoitinta huomattavasti hiljaisempi ääni.

Sähköinen leipäveitsi vs. tavallinen leipäveitsi

Kolmannessa testissä vastakkain joutuivat perinteinen sahalaitainen leipäveitsi ja verkkovirralla toimiva leipäveitsi. Sähköisessä leipäveitsessä oli kaksi sahalaitaista terää, jotka liikkuivat edestakaisin. Veitsillä leikattiin aamulla leivottua kovakuorista ruislimppua.

Leivän leikkaaminen sähkökäyttöisellä leipäveitsellä osoittautui testissä aikamoiseksi tekniikkalajiksi: ensikokeilulla veitsen hallinta oli hankalaa eikä se purrut kunnolla kovakuoriseen leipään. Leipäviipaleista tuli helposti myös liian paksuja ja testaaja pelkäsi leikkaavansa sormeensa.

Miinusta sähköinen leipäveitsi sai myös kovasta äänestään, joka toi testaajien mieleen moottorisahan. Veitsen puolustukseksi on kuitenkin mainittava, että testissä mukana ollut sähköveitsi oli jo parhaat päivänsä nähnyt.

Erikoisneuvoja Marja-Leena Pirkolan mukaan sähköveitsestä voi kuitenkin olla apua niille, joilla sormien puristusvoima on heikentynyt, kuten reumaatikoilla.

Mikä lopulta on turhake ja mikä tarpeellinen tavara?

Testin lopputulos oli testaajille yllätys: etukäteen turhakkeiksi tuomitut nypynpoistaja ja maidonvaahdotin tekivät hyvää jälkeä nopeasti ja pesivät kilpakumppaninsa selvästi. Ainoastaan sähköinen leipäveitsi jätti testaajat epäilevälle kannalle.

Usein ostopäätöksiä tehdään hetken mielijohteesta.

Marja-Leena Pirkola

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen erikoisneuvoja Marja-Leena Pirkola turhempiakin tavaroita maailmaan mahtuu.

– Sellaisia ovat esimerkiksi kynsilakan kuivain ja paristokäyttöinen spagettihaarukka, joka käärii spagetin itsestään haarukan ympärille, Pirkola listaa.

Jokainen määrittelee loppujen lopuksi itse sen, mikä esine on turhake ja mikä käyttökelpoinen arjen apuri. Vaikka jokin esine vaikuttaisikin toisen silmään turhakkeelta, jos sen omistaja käyttää sitä säännöllisesti, ei se silloin täytä turhakkeen määritelmää.

Mieti tarkkaan, mitä oikeasti tarvitset

Suomen Luonto valitsee vuosittain vuoden turhakkeen (siirryt toiseen palveluun) lukijaäänestyksen kautta. Viime vuonna siksi valikoitui hyönteisansa ja toissa vuonna vuoden turhakkeeksi päätyi hajustettu roskapussi.

Pirkola kehottaa miettimään tarkkaan, mitä tavaroita kotiinsa hankkii.

– Usein ostopäätöksiä tehdään hetken mielijohteesta. Vohvelien paistoa varten ei tarvita välttämättä vohvelirautaa vaan paistinpannulla voi paistaa lättyjä tai uunissa pannukakkua.

Kaikkia tavaroita ei tarvitse omistaa itse, vaan niitä voi lainata joltakulta toiselta.

Marja-Leena Pirkola

Tavaraa ostaessa kannattaakin miettiä, kuinka paljon sille oikeasti tulee käyttökertoja, millaista tuotetta on käyttää ja missä sitä säilytetään.

– Monessa perheessä mehulingon käyttö on jäänyt yhteen kertaan, koska sen puhdistaminen on vaikeaa. Kaikkia tavaroita ei kuitenkaan tarvitse omistaa itse, vaan niitä voi lainata joltakulta toiselta.